Wim Jansen, Europacupwinnaar met Feyenoord, overleden op 75-jarige leeftijd

Image source - Pexels.com


Wim Jansen na zijn laatste wedstrijd als speler voor Feyenoord in 1980. Foto: ANP/HH/Ronald Speijer

Wim Jansen, een belangrijk lid van Feyenoord’s Europa Cup-winnende ploeg in 1970, is op 75-jarige leeftijd overleden.

De middenvelder maakte ook deel uit van de Nederlandse ploeg die de WK-finales van 1974 en 1978 bereikte. Als manager won hij landstitels met Feyenoord en in Schotland met Celtic – Feyenoords tegenstanders in de finale van 1970 – waarmee hij een einde maakte aan een negenjarige reeks titels door hun Glasgow rivalen Rangers.

Een vorig jaar gepubliceerde biografie van Jansen onthulde dat onlangs de ziekte van Alzheimer bij hem was vastgesteld.

Johan Cruijff beschreef hem als ‘een van de slechts vier mensen ter wereld die het waard zijn om naar te luisteren als het om voetbal gaat’ en zijn kennis van het spel werd alom gerespecteerd.

Biograaf Yoeri van den Busken: ‘Er werd wel eens gezegd dat Jansen de harde schijf van Cruijff was. Jansen schreef op wat Cruijff in zijn hoofd had. Maar veel mensen weten dat niet, want hij bleef altijd in de schaduw.’

Jansen, geboren in Rotterdam, speelde in totaal 426 wedstrijden voor Feyenoord van 1965 tot 1980, voordat hij de laatste twee jaar van zijn carrière doorbracht bij Ajax en de Washington Diplomats.

Zijn eerste wedstrijd voor Ajax was in december 1980 tegen Feyenoord, wiens woedende fans hem uitlachten als verrader. Hij werd na 18 minuten van de baan gehaald toen hij in zijn oog werd geraakt door een ijsbal die van de tribunes werd geslingerd, waardoor hij een beschadigd hoornvlies kreeg.

Zijn trainersloopbaan begon bij Feyenoord en in 1990 keerde hij terug naar zijn thuisclub, waar hij in zijn laatste seizoen van 1993 tweemaal de KNVB-beker en de landstitel won.

Nadat hij ruzie had gehad met clubmanagers, coachte hij in Saoedi-Arabië en Japan voordat hij in het seizoen 1997-1998 bij Celtic aan de slag ging. Naast het veiligstellen van Celtic’s eerste landstitel in tien jaar, tekende Jansen Feyenoord’s Zweedse spits Henrik Larsson, die later een clubicoon werd in Glasgow, met 242 doelpunten in 313 wedstrijden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?