Vorig jaar deden minder tieners aan sport, maar wandelen is populair

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com


Er komt steeds meer bewijs voor de impact van het coronavirus op het fit blijven, waarbij de nationale sportorganisatie NOC*NSF meldt dat met name tieners vorig jaar zijn gestopt met lichamelijke activiteit.

De overkoepelende groepering zei vrijdag dat mede door de twee lockdowns in 2021 veel minder mensen aan sport deden en dat slechts 65% van de 13- tot 18-jarigen maandelijks in een of andere vorm aan lichaamsbeweging doet. Voor het coronavirus beoefende minstens 78% van de jongeren minstens één keer per maand enige vorm van sport.

‘Coronavirus heeft Nederland letterlijk tot stilstand gebracht’, zegt NOC*NSF-directeur Marc van den Tweel. ‘We zitten nu in een bewegingscrisis.’

Ook sporten mensen die wel sporten minder: 8,2 keer per maand in plaats van 9,6 keer, aldus het NOC*NSF.

Tegelijkertijd sloten 95.000 zich aan bij een sportvereniging, maar de meesten van hen sloten zich aan bij de Nederlandse wandelvereniging Koninklijke Wandel Bond Nederland, die bijna 70.000 leden had. Tennis, golf en vissen waren ook populairder.

Maar de meeste clubs meldden een teruggang in het ledental, vooral die met indoorsporten, aldus de overkoepelende groep.

Tieners

Eerder deze week zei het CBS dat bijna de helft van de Nederlanders de doelstellingen van de overheid op het gebied van bewegen haalt en dat het cijfer onveranderd is sinds de nieuwe richtlijnen vijf jaar geleden werden ingevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de jongeren onder de 12 jaar vorig jaar de doelstellingen haalden, omdat ze vaker buiten speelden of naar school liepen.

Echter, slechts 36% van de tieners deed dat en jongvolwassenen halen nu minder snel de bewegingsdoelen dan bij aanvang van het programma, vooral omdat ze minder fietsen, aldus het CBS.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?