Voetbalbond haalt technologie in om racistisch gezang aan te pakken

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com


Foto: Depositphotos.com

De voetbalstadions van Feyenoord, PSV en PEC Zwolle worden komend seizoen voorzien van speciale technologie om fans die racistische of discriminerende opmerkingen tegen spelers uitschreeuwen, te helpen opsporen en tegen te houden.

De drie experimenten komen voort uit een rapport over racisme onder fans dat is opgesteld naar aanleiding van het gezang gericht tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door Den Bosch-supporters in 2019.

Het Feynoordstadion zal worden uitgerust met zowel camera’s als opnameapparatuur om racistische zangers op heterdaad te betrappen. Het PSV-stadion krijgt systemen die veranderingen in geluid opmerken, zoals racistische gezangen, terwijl bij PEC Zwolle technologie als machine learning en AI wordt gebruikt om de persoonlijke veiligheid te verbeteren.

Sportminister Conny Helder zei in een verklaring dat discriminatie niet thuishoort in de sport. ‘Iedereen, spelers, vrijwilligers en toeschouwers, moet ongehinderd en in een veilige omgeving kunnen sporten en bewegen.

Het ministerie van sport en cultuur heeft 1 miljoen euro uitgetrokken voor de experimenten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?