Van Barneveld ontkent matchfixing na stoppen online darttoernooi

Image source - Pexels.comFoto: Niels Kim via Wikimedia

Voormalig wereldkampioen darten Raymond van Barneveld stopte vorig jaar met een toernooi nadat hij werd beschuldigd van het opzettelijk gooien van een wedstrijd, aldus een NOS-podcast.

Het online toernooi van afgelopen april, ‘A Night at the Darts’, kwam onder toezicht nadat de 54-jarige met 5-0 verloor van Martin Adams.

In de uren voor de wedstrijd werd ongeveer € 60.000 ingezet op een overwinning voor Adams, die aanvankelijk de underdog was, waardoor de weddenschappen in zijn voordeel verschuiven. Andere wedstrijden op dezelfde avond trokken ongeveer € 700 aan weddenschappen aan.

Het was een van de slechtste prestaties uit de carrière van Van Barneveld, met een gemiddelde van slechts 65 punten per beurt, maar hij zei dat hij zenuwachtig was geworden door de enorme bedragen die op de wedstrijd werden ingezet.

‘Er ging van alles door mijn hoofd. Want ja, als ik echt zou verliezen, zou de hele wereld achter me aan zitten’, zei hij. ‘Ik stortte me in een staat van totale stress. Dat was duidelijk, want ik raakte niets.’

Hij verliet het toernooi nadat de Darts Regulatory Authority tussenbeide kwam vanwege de beschuldigingen van matchfixing. De politie is ook een onderzoek begonnen, dat momenteel wordt opgeschort ‘in afwachting van relevante nieuwe informatie’.

‘Ze zouden natuurlijk elke wedstrijd die ik daarna speelde hun blik werpen. Het kon me niet schelen’, zei Van Barneveld. ‘Ik ben sterk tegen matchfixing. Ik hou er niet van en ik zou me nooit laten omkopen.’

Een andere Nederlandse deelnemer, Wessel Nijman, gaf later toe dat hij 10.000 euro had genomen om een ​​wedstrijd te verliezen en kreeg een schorsing van vijf jaar. Hij was de eerste Nederlandse sportman die voor de overtreding werd bestraft.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?