Oud-vrouwenvoetbalcoach haalt uit naar mannenbolwerk KNVB


Vera Pauw foto: RTÉ Sport via Wikimedia Commons

Damesvoetbalcoach Vera Pauw heeft de KNVB om openbare verontschuldiging gevraagd voor het negeren van haar klachten over seksuele intimidatie en het ‘niet goed erkennen’ van haar rol bij het op de kaart zetten van het vrouwenvoetbal.

Pauw zei tegen NRC dat ‘genoeg was genoeg’ nadat de KNVB geen gevolg had gegeven aan een recent onafhankelijk rapport dat haar aantijgingen tegen een KNVB-medewerker ondersteunde.

Vorige week deelde de Ierse vrouwencoach haar beschuldigingen in een tweet in het Engels.

Ze heeft de medewerker inmiddels bij de politie aangegeven voor verkrachting, want ‘dat is wat het was’, vertelde ze aan NRC. Aangezien de gebeurtenissen meer dan dertig jaar geleden plaatsvonden, wordt het onwaarschijnlijk geacht dat er nog actie zal volgen, maar Pauw zei dat ‘schaamte’ haar er destijds van weerhield om naar de politie te stappen.

De voormalig coach en speler zeiden dat ze aanvankelijk verliefd werd op de man, wat leidde tot wat Pauw zegt neer te komen op verkrachting. Na verloop van tijd vertelde ze hem dat ze de relatie wilde beëindigen. ‘Hij bleef mijn kamer binnenkomen totdat ik hem zei, als je nu niet gaat, ga ik schreeuwen. Toen veranderden de dingen van de ene op de andere dag,’ zei ze.

In de nasleep van de affaire, die de man heeft toegegeven, terwijl hij de verkrachting ontkende, voelde Pauw zich verstoten en geïsoleerd door de KNVB.

Lees ook:  Ajax op weg naar koploper Eredivisie met 5-0 ontmanteling PSV

Ze zei dat dit doorging nadat ze in 2004 de functie van coach van het Oranje damesteam aanvaardde. Het team werd derde op het EK van 2009, een grote stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal.

‘Fouten’

Pauw stelt dat erkenning voor het succes van het damesteam door de KNVB uitblijft en dat er meer gevallen van seksuele intimidatie zijn geweest door een andere medewerker, die ze bij de KNVB en nu bij de politie heeft gemeld.

De voormalige Nederlandse coach beschuldigt de KNVB van een ‘campagne van vernedering’, daarbij verwijzend naar uitnodigingen voor grote voetbalevenementen waarvoor ze niet is uitgenodigd.

De KNVB geeft in een reactie toe dat zij niet ‘afdoende’ heeft gereageerd op Pauws ‘meldingen van seksueel wangedrag’. Het ‘erkent de in het rapport genoemde fouten’ die ‘niet hadden mogen gebeuren’. De organisatie heeft zich niet publiekelijk verontschuldigd, maar wil met Pauw praten over ‘het vermijden van soortgelijke situaties in de toekomst’ en verzoenende bemiddeling.

Lees ook:  Van Dijk keert terug in selectie Oranje na blessure voor WK-kwalificatiesPlaats een reactie