Oranje favorieten plaatsen zich voor WK na zinken Gibraltar met 6-0Virgil van Dijk viert het scoren van de openingstreffer tegen Gibraltar. Foto: AFP/John Thys

Nederland kwam uit de laatste ronde van de WK-kwalificatiewedstrijden als de favorieten om als groepswinnaar een ticket te boeken voor het toernooi van volgend jaar in Qatar.

Oranje reed maandagavond naar een routinematige 6-0-overwinning op de minnows van Gibraltar om hun voorsprong van twee punten op Noorwegen in Groep G te behouden met nog twee wedstrijden te gaan.

Als ze hun volgende uitwedstrijd tegen Montenegro op 13 november winnen, hebben ze drie dagen later thuis tegen Noorwegen slechts een gelijkspel nodig om de automatische kwalificatieplaats veilig te stellen.

Virgil van Dijk opende in de negende minuut de score tegen Gibraltar, terwijl Memphis Depay tweemaal scoorde, waaronder een penalty, om zijn interlandtotaal op 35 te brengen, waarvan 14 in 2021, een record voor een Nederlandse speler in een kalenderjaar.

Het was het eerste doelpunt van Van Dijk sinds hij in september 2020 scoorde voor Liverpool, kort voordat een kruisbandblessure hem 10 maanden uit de wedstrijd dwong. ‘Ik zat er al op te wachten’, zei hij tegen de NOS.

Lees ook:  Politie doet onderzoek naar aanranding na dood voetballer Jody Lukoki

‘De wedstrijd was eigenlijk hetzelfde als tegen Letland [on Saturday, when Oranje won 1-0], behalve dat de goals eerder en makkelijker kwamen. We hebben gedaan wat we moesten doen.’

Coach Louis van Gaal zei dat het resultaat een uitstekende prestatie weerspiegelde, ook al bedreigde het team nooit de recordwinst van 11-0 ooit tegen San Marino in 2011.

‘Behalve de zes goals hebben we ongelooflijk veel kansen gecreëerd en nauwelijks weggegeven. [Defenders Stefan] De Vrij en Van Dijk speelden halverwege de oppositiehelft’, aldus Van Gaal. ‘Dat heb ik zelden gezien.

‘Ik heb het team gecomplimenteerd met de manier waarop ze het plan hebben uitgevoerd, want het was leuk om te zien. We hebben bewezen dat we veel kunnen scoren tegen verdedigende teams.’

Plaats een reactie