Nederlandse voetballer liep dementie op door voetbal: NRC

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com


Foto: Depositphotos.com

Voor het eerst is uit een autopsie gebleken dat een voormalig Nederlandse voetballer dementie heeft opgelopen door hersenbeschadiging uit zijn voetbalcarrière.

De NRC meldt dat Wout Holverda, speler van Sparta Rotterdam, door zijn beroep ernstig dement is geworden en dat het koppen van de bal daarbij waarschijnlijk een grote rol heeft gespeeld.

Een postmortaal onderzoek naar zijn hersenen door specialisten van het Amsterdam UMC heeft gesuggereerd dat hij hersenschade heeft opgelopen die alleen door voetballen kan zijn veroorzaakt, meldt de krant.

Jort Vijverberg, een neuroloog, vertelde de NRC dat de bevindingen van het onderzoek ‘uniek’ waren en suggereerde dat er meer onderzoek zou moeten worden gedaan met andere voetballers.

‘We konden aan zijn hersenbeschadiging zien door herhaalde slagen op het hoofd’, zei hij naar verluidt. ‘In dit geval is de voetbalcarrière van Wout Holverda de reden van zijn ziekte.

‘We hopen dat meer voetballers na hun dood hun hersens doneren voor onderzoek, want alleen zo kunnen we belangrijke vragen beantwoorden over de veiligheid van koppen en van voetbal.’

Holverda’s hersenen vertoonden tekenen van CTE, chronische traumatische encefalopathie – iets dat vaak werd ontdekt bij voormalige spelers van de American National Football League en dat ook verband houdt met contactsporten zoals boksen.

In de VS mogen kinderen onder de 10 niet voetballen en het VK heeft kinderen onder de 12 ervan weerhouden om tijdens de training voetbal te leiden, na onderzoek dat mogelijke verbanden met dementie aantoont.

De KNVB heeft het koppen echter niet verboden, hoewel het enkele jaren geleden wel aankondigde onderzoek te doen naar koppen en jeugdvoetbal.

Holverda speelde tussen 1978 en 1984 professioneel voor Sparta Rotterdam, maar overleed afgelopen december na jarenlang aan ernstige dementie te hebben geleden. Zijn zoon Robin Holverda zei tegen NRC: ‘Nu weten we dat onze vader is overleden aan de sport waar hij bovenal van hield. Dat is pittig, maar we zijn blij dat dit nu duidelijk is. Ik hoop dat dit onderzoek ertoe leidt dat we uiteindelijk meer weten over de gevaren van het koppen van de bal.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?