Nederlandse positieven in overvloed als West-Indië complete 3-0 series-overwinning in Amstelveen

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com


Foto: KNCB

Korte scores: West-Indië 308-5 (Mayers 120, Brooks 101, Dutt 1/44) versloeg Nederland 288 all-out in 49,5 overs (O’Dowd 89, Singh 54, Lewis 3/67) met 20 runs

Een nieuwe dag, een nieuwe borstel met geschiedenis, maar het mocht niet zijn voor de Nederlandse mannencricketspelers.

De beste scores van een halve eeuw en carrière van de Nederlandse openers Max O’Dowd en Vikramjit Singh waren niet genoeg, want Nederland kwam dicht bij een achtervolging van 309, maar kwam uiteindelijk met 20 runs te kort in de derde One Day International in Amstelveen.

Maiden ODI eeuwen van speler-van-de-wedstrijd Kyle Mayers en Shamarh Brooks, ondersteund door een collectief bowling-optreden, bezegelde een 3-0 whitewash-serie voor het reizende West-Indische team in wat hun eerste bezoek aan Nederland in 31 jaar was.

De mannen in Oranje moesten hun gebrek aan power-hitting-opties in de middle-overs betreuren, omdat ze te veel puntballen absorbeerden, waarbij de slagmensen uit de middenklasse slechts vijf grenzen en twee zessen ertussen beheerden in het licht van de toenemende vereiste run-rate .

‘Max O’Dowd sloeg de hele reeks constant goed en Vikram Singh ook, maar er was een gebrek aan steun van de middenklasse’, gaf schipper Pieter Seelaar na de wedstrijd toe. ’20 runs is een grote marge. We verloren het tussen de 35e-40e over-fase. We wilden geen honderdtal achtervolgen in de laatste 10 overs. We wilden 80 achtervolgen.’

Nadat ze de toss hadden gewonnen en ervoor hadden gekozen om eerst te batten, maakten de West-Indische openers Shai Hope en Kyle Mayers, de laatste promoveerde tot openen, goed gebruik van een nieuw slagoppervlak om regelmatig de grenzen te vinden. Nadat Hope was ontslagen en op Bas de Leede was gevangen voor 24, zetten Mayers en Brooks een gigantische 194-run samenwerking op voor het tweede wicket.

De Nederlandse spinners beleefden echter een ongelukkige fase waarin ze vier kansen wisten te creëren, maar geen van hen ging hun gang. Brooks overleefde twee LBW-oproepen, uitgedeeld maar vernietigd na verwijzing. Mayers was ook de begunstigde van de bal die iets buiten de lijn van off-stump gooide en overleefde later bijna opraken.

Mayers versnelde na de 30e over, sloeg 8 grenzen en 7 zessen in een klop van 120, maar ging uit naar de Leede bij Ryan Klein. De Nederlandse bowlingspelers hielden het scoringspercentage daarna in een wurggreep, aangezien ze slechts 66 runs toestonden in de laatste tien overs, terwijl ze vier wickets kozen om West-Indië te beperken tot 308-5.

Wickets

Off-spinner Aryan Dutt (1-44) bowlde met uitstekende controle om de West-Indische kapitein Nicholas Pooran driemaal in evenveel wedstrijden te ontslaan. Met uitzondering van Pieter Seelaar, pakten alle frontlinie bowlers elk een wicket om het momentum terug te krijgen.

Als antwoord zetten Vikramjit Singh en Max O’Dowd hun goede vorm voort en bereikten de respectievelijke jaren vijftig, in een openingsstand van 98. Mayers wierp Singh met de eerste bal van zijn nieuwe periode in de 18e over, maar Musa Nadeem Ahmed (42) en O’Dowd herbouwd. De Leede sloeg 25 maar viel in de 38e over met 103 runs vereist op 74 ballen.

O’Dowd miste zijn eerste ODI-eeuw voor thuisfans die wilden versnellen en zijn ontslag veroorzaakte een ineenstorting toen de Nederlandse slagmensen er niet in slaagden de touwen vrij te maken. Seelaar sloeg twee grenzen en een zes in een late bloei van grenzen, maar het was niet genoeg en werd uiteindelijk uitgegooid voor 288.

‘We streden in patches en vandaag hadden we serieus een kans om West-Indië te verslaan’, zei Seelaar. ‘Behoorlijk teleurgesteld over het resultaat, want we hadden zowel vandaag als in de laatste wedstrijd een goede kans. Na een moeizame start [with the ball]we hebben ons goed teruggevochten en ik denk dat dit een wedstrijd was waarbij een beetje onervarenheid ons weer verloor.’

Nederland ontvangt vervolgens Engeland in Amstelveen voor een ODI-serie van drie wedstrijden van 17-22 juni.Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?