Nederlandse cricketkapitein Pieter Seelaar roept tijd op voor 17-jarige carrière


Pieter Seelaar in actie. Foto: Phill Magakoe/AFP

De Nederlandse cricketkapitein Pieter Seelaar heeft de tijd genomen voor een legendarische, 17-jarige internationale carrière vanwege een aanhoudende rugblessure.

Seelaar, 34, maakte zijn debuut voor Nederland in 2005 in de NatWest Trophy tegen Warwickshire en speelde vervolgens 261 wedstrijden in alle formaten voor het land.

De spin-bowling-allrounder met linkse arm sluit zijn carrière af als de meest gecapte T20I-speler van Nederland (77 wedstrijden), hun leidende T20I-wicketnemer (58 wickets), hun op een na meest gecapte ODI-speler (57 wedstrijden), achter Peter Borren, en hun gezamenlijke hoogste ODI wicket-taker (57), naast Mudassar Bukhari.

‘Ik was een echte nummer 11’, vertelde Seelaar aan Dutch News terwijl hij terugkeek op zijn reis. ‘Mijn mentaliteit was dat ik altijd bereid ben om te verbeteren. Een van de belangrijkste dingen die ik tijdens mijn carrière heb laten zien, is dat ik nooit bang was en altijd probeerde beter te worden. Dat vergt veel hard werk, denk ik, als je niet erg getalenteerd bent, vooral met slaan. Ik heb een manier gevonden om punten te scoren, het was misschien niet mooi, maar het was soms wel effectief.’

Zijn meest opvallende bijdragen met de vleermuis waren een eersteklas eeuw in een Intercontinental Cup-wedstrijd tegen Hong Kong in 2017, scoorde 138 * en deelde een recordbrekend zesde-wicket-partnerschap van 288 met Ben Cooper.

Lees ook:  Stikstofvergunning Zandvoort blijft van kracht, waardoor Grand Prix groen licht krijgt

Hij scoorde ook een ongeslagen 49-ball 94 tegen Schotland in een T20I in 2019 tevergeefs achter 245 aan. Hij was over het algemeen zuinig met de bal, bowlde vaak met goede controle en stelde hoge eisen aan zijn uitzonderlijke veldwerk.

Toezeggingen

Toen Peter Borren in 2018 tijd nam voor zijn internationale carrière, kwam Seelaar naar voren als de koploper om de teugels over te nemen, aangezien de KNCB koos voor een aanvoerder vanuit huis die niet gehinderd werd door andere cricketverplichtingen in het buitenland.

‘Qua aanvoerdersband ben ik aardig in de rol gegroeid’, zei Seelaar. ‘We waren in 2018 in de WK-kwalificatiewedstrijden in Zimbabwe. We slaagden er niet in om ons te kwalificeren in dat toernooi en daarna had ik het gevoel dat ik nergens heen ging met mijn cricket. Op dat moment sloeg ik op nummer 9 en bowlde niet de hele tijd, vooral niet met Roelof [van der Merwe] in de omgeving van. Ik vroeg me af, ‘wil ik hier nog wel bij zijn?’

‘Toen ik terugkwam in Nederland, vertelde ik mensen die dicht bij me stonden dat ik het spel niet echt leuk vond. Om vervolgens de aanvoerdersrol te krijgen was een enorme ommekeer, omdat het niet werd verwacht. Na er even over nagedacht te hebben, was het best interessant. Het was alleen maar beter voor mij omdat ik voelde dat er, afgezien van het zelf bepalen hoeveel overs je bowlde, waar je sloeg, nog zoveel meer bij komt kijken.’

Lees ook:  Oranje kwalificeert zich voor WK Qatar met 2-0-zege op Noorwegen

Team speler

‘Ik zou graag denken dat ik een goede teamgenoot was. Het meest interessante deel van de aanvoerdersband is dat je nu eigenlijk spelers aanstuurde. Jij hebt de spellen en jij bepaalt wie wanneer bowlt en welke velden je instelt. Het is cool, begrijp me niet verkeerd, maar het hele spelersmanagement waar je 15-20 verschillende karakters hebt om te managen en ik probeerde zo goed mogelijk te zijn.’

Opmerkelijk genoeg leidde hij de Nederlanders naar de overwinning in de World T20 Qualifier in Dubai in 2019 om hun plaats te boeken in de T20 World Cup die in 2021 in de VAE werd gehouden. Zijn carrière omvatte ook een grimmige periode toen Nederland in 2014 de ODI-status verloor, wat resulteerde in in de KNCB een aanzienlijk deel van hun financiering verliezen. Seelaar werkte destijds in de horeca op een golfbaan en als chauffeur van het cricketveld.

Herinneringen

Op de vraag wat zijn meest dierbare herinneringen als international waren, wees hij op de overwinning op Engeland in de 2009 T20 World Cup naast het winnen van de World Cricket League in 2017 om de Nederlandse ODI-status te herwinnen en hun plaats als het 13e team in de voortdurende World Cup te bevestigen. Beker Super League.

Lees ook:  Brons voor Nederlands achtervolgingsteam als snowboardduo verrast met zesde

‘Mijn reis van een echte nummer 11, die net wat spin met de linkerarm maakte, naar nu proberen het spel goed te lezen, spelers managen en niet alleen focussen op of je een goede dag gaat hebben met de bal, vereiste een redelijk andere mentaliteit.

‘Je werd wakker op een wedstrijddag en als aanvoerder kon het me niet zoveel schelen wat ik deed als het winnende team. Er waren echte hoogtepunten en zeker ook dieptepunten, maar dat maakt je tot de persoon die je nu bent.’

Seelaar maakte de aankondiging zondag kort voor de afsluiting van de 2e ODI tegen Engeland in Amstelveen. Woensdag vindt de laatste ODI in de reeks tegen Engeland plaats.

Wicketkeeper-batsman Scott Edwards neemt het over als aanvoerder.

Plaats een reactie