Nederlandse cricketers kwalificeren zich voor T20 World Cup in Australië


Foto: KNCB.nl

Het Nederlandse cricketteam voor heren boekte zijn plaats op de T20 World Cup in Australië in oktober van dit jaar door als tweede te eindigen bij de T20 World Cup-kwalificatiewedstrijd B die vorige week in Zimbabwe werd gehouden.

De Nederlanders completeren een poule met de Verenigde Arabische Emiraten, die ze op 16 oktober opnemen, Namibië en Sri Lanka, de twee ploegen die Oranje vorig jaar versloegen op het WK, met de laatste wedstrijd op 20 oktober. Alleen de bovenste twee ploegen van de groep gaan door naar de Super 12s.

Bij de kwalificaties werden de Nederlanders samen met Papoea-Nieuw-Guinea, Oeganda en Hong Kong getrokken in Groep B en eindigden ze ongeslagen tegen de Verenigde Staten van Amerika, die als tweede eindigden in Groep A, in de halve finale. Na ze te hebben verslagen met een comfortabele marge van zeven wickets, zorgde de overwinning voor hun vijfde WK-optreden, maar kon de titel niet behouden en verloor van Zimbabwe in de finale.

Om hun ticket naar Australië binnen te halen, runden de bowlers de show terwijl de slagmensen hun beste hits speelden. Logan van Beek, die eindigde als de leidende wicket-nemer in het toernooi met 11 wickets in vier wedstrijden, pakte zijn eerste T20 hattrick tegen Hong Kong en Fred Klaassen produceerde zijn carrière-beste van 19 5/19 tegen Oeganda.

Lees ook:  Nederlanders vechten tevergeefs terug als West-Indië comfortabel wint in Amstelveen

Terwijl Sikandar Raza uit Zimbabwe werd uitgeroepen tot speler-van-het-toernooi, met zijn 228 runs en vijf wickets, bleef het gevoel hangen dat Bas de Leede, de Nederlandse allrounder, volwassen werd met negen wickets en een carrière- beste 91* tegen de VS, miste ternauwernood de prijs voor zijn allround bijdragen.

In de eerste wedstrijd tegen Papoea-Nieuw-Guinea zelf gaf de Leede een glimp van wat er zou komen met een verankerende 27-ball 33 en twee wickets met de bal nadat openers Max O’Dowd (32) en Stephan Myburgh (39) de Nederlanders beginnen snel aan post 163-7. Als reactie daarop sloten de bowlers de wedstrijd op overtuigende wijze af om PNG uit te gooien voor 111.

Twee van de twee

De bowlers schitterden opnieuw en sloegen onspeelbare harde lengtes voor de slagmensen uit Hong Kong, om er twee van de twee van te maken. Logan van Beek keerde cijfers van 4-27 terug, die een hattrick bevatten, om hun Aziatische tegenhangers uit te gooien voor 116 voordat O’Dowd (45) en de Leede (36) het doel van het doel schoten met 40 ballen en zeven wickets over.

In hun laatste competitiewedstrijd tegen Oeganda boekten de Nederlanders hun op één na hoogste winstmarge van 97 runs toen ze hun tegenstanders beperkten tot 90-9 na een indrukwekkend totaal van 187-3, dankzij een partnerschap van 121 runs tussen O’Dowd (73) en Tom Cooper (81*). Klaassen bracht Oeganda toen terug tot 22-5 met zijn eerste T20 vijf-voor.

Lees ook:  Bokser Nouchka Fontijn sluit carrière af met bronzen medaille

In de halve finale tegen de VS sloeg de Leede een ongeslagen 67-ball 91, een klop met negen grenzen en drie zessen, om de Amerikaanse droom teniet te doen nadat de bowlers ze hadden uitgegooid voor 138. Paul van Meekeren en de Leede namen twee wickets per stuk na vier run-outs in de innings van de VS om hun ongeslagen reeks voort te zetten en zich te kwalificeren voor het WK van dit jaar.

geen droom

Het was niet echt een droomfinish voor de Nederlanders omdat ze er niet in slaagden hun titel te verdedigen door de finale tegen Zimbabwe te verliezen toen ze afbrokkelden tot een verlies van 37 punten. De gastheren werden uitgegooid voor 132 op een langzame, vermoeide worp in een pittige bowlingpoging van de Nederlanders onder leiding van Van Beek’s 3-18, maar Sikandar Raza, de Zimbabwaanse off-spinner, sneed door de Nederlandse middenorde om ze te beperken tot 95 .

‘We hebben gekregen waar we voor kwamen tijdens de kwalificatie voor het WK, het is alleen een beetje teleurstellend dat we niet konden presteren in de finale’, zei de Nederlandse aanvoerder Scott Edwards.

Lees ook:  Ajax wint vijfde Champions League-duel op rij, Haller maakt het negen

‘Echt trots op de manier waarop de jongens het deden, meer hadden ze niet kunnen wensen. Elke groep (op het WK) heeft zijn uitdagingen, dus we bereiden ons voor op Australië en de teams waar we tegen spelen en zien wel hoe het gaat.’

Zomer van cricket

De kwalificatie was vooral belangrijk gezien het feit dat de Nederlanders geen enkele T20I hadden gespeeld sinds hun voortijdige vertrek uit de Wereldbeker na drie opeenvolgende nederlagen in de VAE, maar de laatste tijd gehard waren na One-Day Internationals tegen volwaardige leden zoals Nieuw-Zeeland, West-Indië en Engeland .

Voor Van Beek was het een ‘mooie beloning na twee maanden hard zwoegen tegen de grotere landen’.

De cricketzomer van Nederland gaat verder met twee T20I’s tegen Nieuw-Zeeland in Den Haag op 4 en 5 augustus, gevolgd door drie ODI’s tegen Pakistan in Rotterdam van 16 tot 21 augustus. Verwacht wordt dat hoofdcoach Ryan Campbell weer zal gaan coachen na zijn herstel van een hartaanval.Plaats een reactie