Nederlands schaatsteam klaar om het ijs te verbranden als de Olympische Winterspelen beginnen

Image source - Pexels.com


Xandra Velzeboer (l) en Suzanne Schulting gaan het tegen elkaar opnemen in shorttrack. Foto: ANP/Vincent Jannink

Nu de Olympische Winterspelen in Peking van start gaan, zal de Nederlandse hoop zwaar rusten op de met lycra beklede schouders van het schaatsteam.

Schaatsers wonnen vier jaar geleden alle 20 Nederlandse medailles in PyeongChang, waaronder acht gouden medailles – goed genoeg voor het land om als vijfde te eindigen in het algemene medailleklassement.

De opwarming van de aarde heeft de Nederlandse honger naar buitenschaatsen de afgelopen jaren beperkt, maar de grote bevriezing van afgelopen februari liet zien hoe diep de sport geworteld is in de nationale psyche – ook al gaat het niet zo ver als pendelen om op ijs te werken, zoals CBS-commentator Katie Couric beweerde in PyeongChang.

Voor de deelnemers zullen de Olympische Spelen een sombere aangelegenheid worden in vergelijking met de afgelopen edities, mede door de uitbraak van het coronavirus. Er zullen geen in oranje geklede fans zijn en driekleur vlaggen op de tribunes, geen ‘Holland Huis’-feestzone en geen koninklijke aanwezigheid – sportfan koning Willem-Alexander heeft ervoor gekozen niet te reizen vanwege de pandemie.

De regering heeft ook geweigerd een officiële delegatie te sturen, officieel vanwege het coronavirus, maar staat ook onder druk van parlementsleden om de Spelen te boycotten vanwege China’s mensenrechtenrecord en de genocide op de Oeigoerse bevolking.

Zes gouden voorspelling

Dit jaar doen 28 van het 40-koppige team mee aan schaatsen of shorttrack, met veteranen als Sven Kramer en Ireen Wüst en nieuwkomers als Sanne in ‘t Hof en Xandra Velzeboer.

Sportdatabureau Nielsen Gracenote voorspelt dat Nederlandse schaatsers acht gouden medailles mee naar huis zullen nemen uit Peking, met shorttrackster Suzanne Schulting, langeafstandsspecialist Irene Schouten en sprinter Thomas Krol als de beste vooruitzichten.

Wüst, de meest succesvolle schaatsster in de Olympische geschiedenis, hoopt haar totaal van 11 medailles over vier Spelen te vergroten. Ze werd de jongste gouden medaillewinnaar in de sport toen ze in 2006 als 19-jarige de 3.000 meter won in Turijn.

Nu 35, doet ze mee aan de 1.000m, de 1.500m en de ploegenachtervolging.

Prestatiematrix

Sven Kramer, ook 35 en deelneemt aan zijn vijfde Spelen, verdedigt de titel op de 5.000 m die hij sinds 2010 heeft behaald en wil zijn herenrecord van negen medailles op de baan aanvullen.

De selectie van Kramer was onzeker nadat hij achter Patrick Roest en Jorrit Bergsma eindigde bij de nationale proeven in december, aangezien het IOC dit jaar een beperkte selectie heeft van negen mannen en negen vrouwen per land.

In de ‘prestatiematrix’ van schaatsbond KNSB stond Kramer onder sprinter Dai Dai N’Tab en 1.500m-specialist Tijmen Snel, maar hij kreeg de knipoog op basis van zijn ervaring.

Kjeld Nuis, die de 1.000m en 1.500m won in PyeongChang, doet dit keer alleen op de langere afstand mee. Hij krijgt zware concurrentie van wereld- en Europees kampioen Thomas Krol, die ook op de 500m en 1.000m loopt.

Carlijn Achtereekte verdedigt haar titel op de 3.000 meter voor dames, waar ze het opneemt tegen teamgenoten Irene Schouten en Antoinette de Jong. Schouten is ook een van de favorieten om de 5.000m te winnen.

Shorttracksterren

In de shorttrack-arena doet Suzanne Schulting mee aan alle vijf disciplines, waaronder de 1.000 m, waar ze vier jaar geleden de eerste gouden shorttrack-medaille van Nederland won.

Tegen haar staat de 20-jarige Xandra Velzeboer, wiens tante Monique de 500 meter won toen shorttrack een demonstratiesport was in Calgary in 1988. Monique’s veelbelovende carrière eindigde vijf jaar later abrupt toen ze door een trainingsongeluk niet meer kon lopen , maar haar nichtje heeft gezegd dat ze ‘geen extra druk’ voelt van haar achternaam.

Bij de mannen hoopt de 32-jarige Sjinkie Knegt een einde te maken aan de reeks van verschrikkelijke pech die hem tot nu toe heeft beperkt tot een zilveren en een bronzen medaille in zijn twee Olympische uitstapjes.

De carrière van de hoog aangeschreven Knegt werd verwoest door crashes en diskwalificaties op cruciale momenten, en ernstiger een levensbedreigend ongeval met een houtkachel in 2019, waardoor hij 30% brandwonden opliep.

Snowboarden ‘cooler’

Buiten de skatebaan hoopt Kimberley Bos in 2018 haar achtste plaats in de skeleton bob te verbeteren, terwijl Niek van der Velden en de 17-jarige Melissa Peperkamp kanshebbers zijn in het snowboarden.

Peperkamp, ​​die vrijdag als eerste Nederlandse deelnemer in actie komt, gooide in het teamkamp de handschoen op toen ze deze week tegen het AD zei dat haar sport ‘cooler was dan over een schaatsbaan’.

Een andere 17-jarige, Lindsay van Zundert, is de enige Nederlandse vertegenwoordiger in de kunstschaatscompetitie en zal ook de vlag dragen tijdens de openingsceremonie van donderdag met schaatser Kjeld Nuis.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?