Nederlanders vechten tevergeefs terug als West-Indië comfortabel wint in Amstelveen

Image source - Pexels.com


Foto: Cricket Nederland via Twitter

Korte scores: Nederland 240/7 (Nidamanuru 58*, Singh 47, Hosein 2/29) verliest van West-Indië 249/3 (Hope 119*, Brooks 60, van Beek 2/49) met 7 wickets (DLS)

De dappere, ongeslagen halve eeuw van de Nederlandse Teja Nidamanuru bij het debuut was tevergeefs toen West-Indië een uitgebreide zeven-wicket overwinning behaalde met nog 11 ballen over in de eerste One Day International in Amstelveen.

Bij het nastreven van 247 runs, aangepast vanwege een vertraging van de regen, leidde Shai Hope de achtervolging van de bezoekers met een ongeslagen 119 en werd ze vakkundig ondersteund door opener Shamarh Brooks en Brandon King, die elk een eigen halve eeuw optekenden.

Na de toss te hebben verloren en naar bat te gaan, racete Nederland naar 51 aan het einde van de power play (10 overs) toen Vikram Singh een aanvallende 45-ball 47 sloeg, een klop met zes grenzen en twee zessen. Zijn innings waren doorspekt met vloeiende dekkingsdrives en twee getrokken zessen over het fijne been van Anderson Phillip terwijl hij het grootste deel van de runs scoorde in een 63-run eerste wicket-partnerschap met Max O’Dowd (39).

De Nederlander gleed van 102-1 naar 155-5, worstelend met beenspinner Hayden Walsh (1/47), die ervoor zorgde dat O’Dowd een snellere worp afleverde, en linkerarmspinner Akeal Hosein (2/29), die Singh en Musa Nadeem Ahmed op dezelfde manier afwees – oordeelde LBW.

De wedstrijd werd teruggebracht tot 45 overs-a-side na een regenonderbreking van twee uur waarbij de Nederlanders wickets aan weerszijden van de vertraging verloren. Echter, Nidanamaru, bij het debuut, leidde de Nederlandse fightback met een 55-run partnership voor het zevende wicket naast Logan van Beek. Zijn ongeslagen 51-ball 58, die drie grenswaarden en twee zessen omvatte, zorgde ervoor dat de Nederlander een sterke 240 voor 7 plaatste.

Nederlandse cricketers hopen West-Indië te verslaan na 31 jaar wachten
Nederland maakt zich op voor seizoen eersteklas cricket

Als reactie daarop smeedden de West-Indische openers, Shai Hope en Shamarh Brooks, een partnerschap van 120 runs voor het eerste wicket en legden een sterke basis voor de achtervolging. Geen van de slagmensen sloeg echter zonder geluk. Terwijl sommige ballen bijna de rand van de vleermuis bereikten, gingen andere niet naar de veldspelers. In één geval raakte de levering van de linkerarmspinner Pieter Seelaar de boomstronken, maar slaagde er niet in de beugels los te maken.

Van Beek stopte echter opeenvolgende leveringen in de 24e om het momentum in het voordeel van het thuisteam te veranderen door Brooks voor 60 te ontslaan, een gevangen en gebowld, gevolgd door een succesvolle LBW-schreeuw om Nkrumah Bonner terug te sturen.

Drie overs later slipte off-spinner Aryan Dutt een snellere levering om de stompen van de West-Indische kapitein Nicholas Pooran te verbrijzelen voor de derde doorbraak. Met nog 114 runs nodig, sloeg Brandon King (58*) de handen ineen met Hope om de run chase naar huis te sturen met een ongeslagen partnerschap van 116 runs. In het proces bracht Hope zijn 11e Internationale eeuw ter sprake, een klop vol met 12 grenzen en twee zessen, en raakte passend de winnende runs in de 44e over.

‘Vikram Singh zag er bij de start erg comfortabel en agressief uit. Het was erg mooi om te zien’, zei schipper Seelaar na afloop van de wedstrijd toen hem werd gevraagd om na te denken over de afhaalmaaltijden. ‘Teja Nidamanuru speelde bij zijn debuut fantastisch, maar als we willen winnen, moeten we iets meer posten’ [on the board]. Dat was goed, maar niet genoeg om West-Indië te verslaan.

‘Zelfs met de bal waren er soms te veel losse ballen en te veel breedte. Ik zou zeggen dat we elk facet van het spel moeten aanscherpen.’

De partijen ontmoeten elkaar weer op donderdag 2 juni voor de tweede ODI op dezelfde locatie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?