Nederland staat voor NZ cricket-uitdaging terwijl T20 World Cup opdoemt


Scott Edwards in actie tegen Engeland eerder deze zomer. Foto: Sander Koning ANP

Scott Edwards, de Nederlandse cricketkapitein, had de afgelopen weken genoeg redenen om feest te vieren.

Vorige maand in Zimbabwe, in wat zijn eerste volledige serie als aanvoerder was, leidde hij Nederland naar hun vijfde T20 World Cup-optreden nadat hij tweede was geworden bij de kwalificaties, en afgelopen weekend scoorde hij topscorer voor VOC Rotterdam in de T20 Topklasse finale tegen Excelsior’20 om de club aan hun derde titel te helpen. Dit alles na drie opeenvolgende halve eeuw ODI tegen Engeland in juni.

Zou er een vierde reden kunnen zijn om optimistisch te zijn als ze erin slagen om hun eerste aanval van de zomer tegen Nieuw-Zeeland te veroorzaken in een T20I-serie van twee wedstrijden die vandaag begint?

‘We willen goed presteren en hopelijk een of twee wedstrijden winnen. Het is een grote kans voor ons om voort te bouwen op de stijl van cricket die we willen spelen tijdens het WK,’ vertelde Edwards aan Dutch News voorafgaand aan de eerste T20I in Den Haag.

De WK-kwalificatie was belangrijk gezien een reeks personeelswisselingen na een vernederende overwinningsloze finish tijdens de editie van vorig jaar in de VAE, en het feit dat er geen T20I gepland stond op de wedstrijdlijst die naar de kwalificaties leidde. Edwards schreef het succes toe aan de rolduidelijkheid voor spelers, nieuw en oud.

Lees ook:  Ajax en familie van Abdelhak Nouri bereiken akkoord over schadevergoeding

‘Een van de dingen waar we als groep over spraken over waarom we een succesvolle WK-kwalificatiewedstrijd hadden, was de duidelijkheid over de rol in alle drie de afdelingen: batting, bowling en fielding. We willen een dappere vorm van cricket spelen en de spelers vertrouwen dat we hun vaardigheden moeten uitvoeren en de jongens hebben echt in die aanpak geloofd, wat geweldig is.’

vijfde gerangschikt

De twee T20I’s tegen de als vijfde gerangschikte partij ter wereld, en de nummer twee bij de T20 World Cup 2021, zullen ongetwijfeld een zware test zijn voor de gastheren die geen andere T20-verplichtingen hebben voorafgaand aan het paradepaardje in Australië, nu alleen 11 weken weg. De serie biedt dan ook een cruciale gelegenheid om de voorbereidingen voor Nederland, dat op de 18e van de wereldranglijst staat, te finetunen.

‘Deze twee T20I’s tegen Nieuw-Zeeland zijn de perfecte opstap voor de voorbereiding op het WK die we de komende maanden zullen hebben. We hebben een paar nieuwe jongens in de ploeg die hen de kans zullen geven om hun T20-vaardigheden te laten zien op het wereldtoneel en voor een thuispubliek, wat geweldig zal zijn’, zei Edwards.

Lees ook:  Nederlanders vechten tevergeefs terug als West-Indië comfortabel wint in Amstelveen

De ruimte voor experimenten zou een terugkeer naar Oranje kunnen betekenen voor Clayton Floyd, die maar spaarzaam heeft gespeeld ondanks zijn aanwezigheid in de ploeg. De spinner met de linkerarm kan de bal in beide richtingen draaien en kan de lagere middenklasse een krachtige slag geven met de allereerste International T10 honderd op zijn naam. Pacemen Vivian Kingma en Ryan Klein zijn de andere twee terugkeerders in plaats van Paul van Meekeren en Brandon Glover.

gewone namen

Nieuw-Zeeland, ondanks het ontbreken van reguliere namen, landde in Amsterdam na drie series clean sweeps tegen Ierland en Schotland en won vijf T20I’s en vier ODI’s. Een bekende tegenstander voor Nederland, die in april voor het laatst in Oranje speelde tegen Nieuw-Zeeland, is Michael Rippon, de allrounder met linkse pols die nu de Blackcaps vertegenwoordigt.

‘We hadden eerder dit jaar de Super League-wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland, dus we hebben een aantal van hun spelers gezien, wat ons een idee geeft van hoe ze hun cricket in het algemeen zullen aanpakken en tegen onze bowlers die al naar hen hebben gebowld. ‘ zei Eduard.

Er is net zoveel intriges over de omstandigheden in het Nederlandse kamp als er zou zijn voor de rondreizende Zwartkoppen voor wie dit hun allereerste bezoek aan de kusten is. Voorburg heeft tot nu toe slechts 5 T20I’s gespeeld, waarvan de laatste bijna drie jaar geleden kwam toen de VAE de serie tegen de Nederlandse 4-0 in augustus 2019 won.

Lees ook:  Staking Zahavi bezorgt PSV nipte zege om binnen twee punten van Ajax te blijven

Vier spelers

Slechts vier spelers, waaronder Scott Edwards, maken deel uit van de huidige ploeg van degene die het veld betrad tegen de Emiraten en alleen Tom Cooper van hun enige overwinning op dit terrein tegen Bangladesh in 2012.

‘Als je naar VCC komt, zullen de omstandigheden iets anders zijn. Omdat dit onze thuisbasis is, weten we er alles van, maar we hebben hier al een tijdje niet meer als groep in een T20 gespeeld, dus we moeten onderweg leren hoe we onze powerplay instellen, door het midden en de dood is voorbij,’ zei Edwards.

‘Maar we hebben vertrouwen in de vaardigheden van onze bowlers en we hebben onze discussies gehad over hoe we verschillende overs in het spel willen benaderen.’

Selecties:

Nederland: Stephan Myburgh, Max ODowd, Bas de Leede, Tom Cooper, Scott Edwards (w/c), Teja Nidamanuru, Tim Pringle, Logan van Beek, Aryan Dutt, Ryan Klein, Vivian Kingma, Clayton Floyd, Shariz Ahmad, Vikramjit Singh

Nieuw-Zeeland: Martin Guptill, Finn Allen, Dane Cleaver(w), Glenn Phillips, Daryl Mitchell, James Neesham, Michael Bracewell, Mitchell Santner (c), Lockie Ferguson, Ish Sodhi, Jacob Duffy, Blair Tickner, Michael Rippon, Mark Chapman, Ben Sears

Plaats een reactie