Louis van Gaal voor derde keer bevestigd als Oranje-coach

Image source - Pexels.com

 

Louis van Gaal (rechts) leidde het team voor het laatst in 2014. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Louis van Gaal is voor de derde keer officieel bevestigd als coach van het Nederlands herenvoetbalelftal, zeven jaar nadat hij voor het laatst de touwtjes in handen had.

De 70-jarige zei dat het een ‘eer’ was om uit zijn pensioen te worden geroepen om Frank de Boer op te volgen, die aftrad nadat Oranje in de tweede ronde van Euro 2020 naar Tsjechië ging.

De benoeming van Van Gaal was een publiek geheim nadat KNVB-functionarissen een maand geleden naar zijn huis in Portugal waren afgereisd voor besprekingen. Zijn laatste baan in het voetbal eindigde toen hij in 2016 werd ontslagen door Manchester United na twee seizoenen op Old Trafford.

‘Het is best wat om hier voor de derde keer te zijn’, zei hij tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de voetbalbond in Zeist. ‘In 2000 en 2012 vond ik het een eer, maar nu des te meer omdat ik vijf jaar met pensioen ben.

‘Maar ik zag de noodzaak ervan in, en wie zou het anders moeten doen?’

De eerste taak van Van Gaal is om zich te kwalificeren voor het WK van volgend jaar in Qatar, met een uitwedstrijd tegen Noorwegen op 1 september, gevolgd door thuiswedstrijden tegen Montenegro en Turkije later in de week.

‘Ik geloof in deze groep spelers, maar het zal niet gemakkelijk zijn’, zei hij.

Na het winnen van de Europa Cup met Ajax, coachte Van Gaal Nederland op Euro 2000, toen ze samen met België het toernooi organiseerden en in de halve finale naar Italië gingen voor strafschoppen. Twee jaar later stopte hij nadat hij zich niet had gekwalificeerd voor het WK 2002.

Hij had ook de leiding in 2014 toen het team de halve finale van het WK bereikte. Op dat toernooi gooide Van Gaal controversieel de traditionele 4-3-3-formatie om voor een 5-3-2-opstelling, waarbij spits Dirk Kuijt als geïmproviseerde linksback speelde. Hij haalde ook de krantenkoppen door doelman Tim Krul op te halen voor de penaltyreeks tegen Costa Rica.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?