Leeuwinnen die titel willen verdedigen bij de start van het EK

Image source - Pexels.com


Het Nederlands team viert het winnen van de trofee in 2017. Foto: KNVB Media

Nederland behoort tot de favorieten voor het EK voetbal voor vrouwen, dat woensdag van start gaat in Engeland.

De Oranje Leeuwinnen, die titelverdediger zijn, trappen zaterdag hun campagne af tegen een van hun grootste rivalen, Zweden.

Gastland Engeland trapt het toernooi op Old Trafford in Manchester af tegen Oostenrijk. Het Engelse team, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, wordt door data-analisten Nielsen’s Gracenote beoordeeld als de meest waarschijnlijke winnaars.

Wiegman leidde de Oranje Leeuwinnen naar de overwinning in de competitie van 2017, die Nederland organiseerde. Ook Spanje, Frankrijk en Duitsland worden deze keer gezien als sterke kanshebbers.

Het toernooi van dit jaar is uitgesteld van 2021 vanwege het coronavirus
pandemie. Een recordbrekende 500.000 tickets zijn al verkocht, twee keer zoveel als de laatste euro, terwijl stadions in heel Engeland uitverkocht zijn.

Naar verwachting zullen zo’n 250 miljoen mensen naar het toernooi op televisie kijken.

Hoge verwachtingen

De Europese voetbalbond UEFA heeft dit kampioenschap het ‘grootste sportevenement voor vrouwen in de Europese geschiedenis’ genoemd.

‘We kunnen niet wachten om de bal aan het rollen te krijgen’, zegt Nadine Kessler, hoofd van de UEFA-vrouwenvoetbal.

Hoewel de verwachtingen van de titelverdediger hooggespannen zijn, zijn Spanje, Engeland en Frankrijk de afgelopen vier jaar verbeterd. De resultaten van het Nederlands team zijn gemengd onder hun nieuwe coach, de Engelsman Mark Parsons, maar veel van zijn sterspelers zijn buitenspel gezet vanwege een blessure of Covid.

Arsenal-spits Vivianne Miedema, de topscorer aller tijden van het Nederlands team, is er een om in de gaten te houden, net als vleugelspeler-middenvelder Lieke Martens. Middenvelder Damaris Egurrola, die in maart overstapte naar het Nederlands elftal nadat hij Spanje op jeugdniveau vertegenwoordigde, wordt samen met Ajax-middenvelder Victoria Pelova aangeprezen als een rijzende ster.

De populariteit van vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen, waardoor het commerciële profiel is toegenomen. Tien jaar geleden was live televisie-uitzending ongehoord, maar nu zijn grote stadions uitverkocht en verkopen clubs replica-shirts voor vrouwelijke spelers.

Vorige maand nog betaalde Nederland samen met landen als de VS, Engeland en Spanje internationale spelers gelijk aan die van mannen, een loonsverhoging die op 1 juli inging, net op tijd voor het EK.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?