KNVB roept politie op om matchfixing-claims in jeugdvoetbal te onderzoeken

Image source - Pexels.comDe KNVB heeft de politie opgeroepen om beschuldigingen van matchfixing in de jeugdcompetitie te onderzoeken nadat een NOS-podcast bewijs had opgeleverd dat goksyndicaten tienduizenden euro’s verdienen aan gemanipuleerde games.

De Gefixt-podcast sprak met een persoon die beweerde een matchfixer te zijn na het bestuderen van verdachte gokpatronen op verschillende wedstrijden, waaronder een tussen Roda JC en de jeugdteams van RKC in november 2019.

Uit data-analyse door een door de NOS ingehuurd bedrijf bleek dat de kansen dat Roda de wedstrijd zou winnen in de eerste helft drastisch veranderden doordat via het Aziatische online platform Singebet grote bedragen werden ingezet op een thuiszege.

De wedstrijd was bij de rust doelpuntloos, maar Roda JC won met 2-1 ondanks een 1-0 achterstand in het begin van de tweede helft.

‘Het is in normale omstandigheden volkomen onregelmatig dat de kans dat een team wint in 45 minuten met 16% toeneemt als er geen doelpunten of rode kaarten zijn. Roda ging van duidelijke buitenstaander naar duidelijke favoriet om de wedstrijd te winnen’, aldus het bureau.

De ‘fixer’ vertelde de NOS dat hij vijf RKC-spelers elk € 1.500 had betaald om de wedstrijd te verliezen en meer dan € 20.000 had gewonnen door een overwinning van Roda te steunen.

Hij vertelde de NOS dat hij de jeugdploeg van RKC kon benaderen omdat hij bevriend was met een van de spelers. ‘De spelers kennen elkaar allemaal’, zei hij. ‘Als je er een kent en met ze voetbalt of een hapje gaat eten, leer je ze allemaal kennen. Het is een kleine wereld.’

De KNVB zei op de hoogte te zijn van geruchten over matchfixing op jeugdteamniveau, maar secretaris-generaal Gijs de Jong zei dat de ‘vrees is bevestigd’.

De Jong zei dat het bestuursorgaan de beweringen zou onderzoeken, maar niet over politiebevoegdheden beschikte om bewijs te eisen van banken of telefoonmaatschappijen. ‘Daarom zou het heel goed zijn als de autoriteiten verder onderzoek doen’, zei hij.

Hij gaf toe dat de KNVB traag was om te erkennen dat spelers van jeugdteams kwetsbaar zijn voor benaderingen van matchfixers. De bond begon pas vorig seizoen wedstrijden te monitoren op verdachte gokpatronen.

‘Het is geen erg prestigieuze competitie, maar wel een heel belangrijke competitie voor de ontwikkeling van jonge spelers’, zegt De Jong. ‘Het zijn vaak jonge spelers die niet veel verdienen en makkelijk benaderbaar zijn. Er zijn nauwelijks drukte en weinig toezicht.’

De Gefixt-podcast kun je hier beluisteren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?