Kick-ins, zondebakken en geen blessuretijd: vijf manieren om het voetbal te veranderen

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com


De wijzigingen kunnen al in 2023 van kracht worden. Foto: Depositphotos.com

De chef amateurvoetbal van de Nederlandse voetbalbond wil de lagere profcompetitie gebruiken voor een reeks experimentele regelwijzigingen, waaronder onbeperkte wissels, sin-binning en een realtime klok.

Dirk van der Zee zei dat de hervormingen, bedoeld om het spel ‘sneller, eerlijker, sportiever en aantrekkelijker’ te maken, al in het seizoen 2023-24 kunnen worden doorgevoerd.

Van der Zee stelt in zijn column op de website van de KNVB vijf regelwijzigingen voor. De wedstrijden zouden twee helften van 30 minuten ‘pure speeltijd’ duren, waarbij de klok bevroren wordt wanneer de bal uit het spel gaat, in plaats van dat de vierde official extra vrije tijd voor onderbrekingen toevoegt.

Gele kaarten zouden worden vervangen door een time-out van vijf minuten of ‘sin bin’ voor de overtredende speler. Inworpen zouden worden vervangen door vrije trappen vanaf de rand van het veld, terwijl spelers de bal uit een vrije trap zouden mogen dribbelen.

Van der Zee zei dat inworpen, doeltrappen en vrije trappen een van de grootste bronnen van tijdverspilling in het spel waren, waarbij 11% van de wedstrijdtijd werd besteed aan het wachten om het spel te hervatten. ‘Dat zou grotendeels worden vermeden met de self-pass, waardoor spelers met de bal zouden kunnen rennen zodra de scheidsrechter hem heeft geplaatst’, zei hij.

Van der Zee zei te verwachten dat zijn ideeën op weerstand zouden stuiten van traditionalisten. ‘Als je dit soort ideeën naar voren brengt en het spel wilt moderniseren, kom je twee soorten fans tegen: voetbalromantici, die willen dat alles hetzelfde blijft en zich laten leiden door nostalgie en sentiment, en voetballiefhebbers die openstaan ​​voor veranderingen. het spel aantrekkelijker en eerlijker’, schreef hij.

‘Voetbal romantici vallen vooral op bij UEFA en FIFA, die bekend staan ​​om hun neiging om tegen veranderingen in te gaan. We zullen dus hard moeten lobbyen voordat we de pilot in de Keuken Kampioen Divisie van de grond kunnen krijgen.’

Maar, de chef betaald voetbal van de KNVB, Marianne van Leeuwen, zei woensdagmiddag dat er ‘geen sprake’ was van experimenten.

‘Het is ontzettend jammer dat men denkt dat dit van de KNVB komt’, zegt ze. ‘We zouden zoiets nooit doen zonder het met de clubs te bespreken.’

Ook Van der Zee heeft excuses aangeboden voor het geven van de verkeerde indruk, aldus persbureau ANP.

Let op: Dit artikel is woensdagmiddag bijgewerkt naar aanleiding van het weerwoord van de KNVB.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?