Gymnastiekcoach vrijgesproken van misbruik wegens gebrek aan bewijs

Image source - Pexels.com


Foto: Depositphotos.com

Turncoach Vincent Wevers is door de sporttuchtcommissie ISR vrijgesproken van lichamelijke en geestelijke mishandeling van jonge turnsters.

In 2020 schorste turnvereniging KNGU Wevers nadat verschillende oud-turners zich uitten over geslagen, geschreeuwd en gekleineerd worden, vaak op jonge leeftijd.

De commissie zei dat het KNGU-onderzoek naar het gedrag van de Wever ‘niet voldeed’ en dat er onvoldoende bewijs was tegen de coach.

Wevers, vader van Olympisch kampioen Sanne Wevers, zei dat hij de cultuur van toen had overgenomen toen hij begon met trainen. ‘Er was weinig ruimte voor de gymnasten om inspraak te hebben’, zei hij. ‘Maar met wat ik nu weet, zou ik me nooit zo hebben gedragen.’

Door het besluit wordt de schorsing van Wever opgeheven. De KNGU, die vier weken de tijd heeft om in beroep te gaan, zegt de uitspraak te ‘bestudeeren’.

Petra Witjes, een van de turnsters die naar voren kwam, zei dat de ISR ‘de turnsters had bedrogen’.

‘Maandenlang heb ik gezegd dat het onderzoek niet professioneel werd uitgevoerd, op basis van relevantie en waarheidsvinding. Nu blijkt dat de commissie geen besluit kan nemen omdat het onderzoek is mislukt’, zegt ze.

Voormalig turnster Joy Goedkoop zei dat er ‘voldoende bewijs is van wat er in de turnsport is gebeurd en nog steeds gebeurt’. ‘Wat de oppositie deed, was de inhoud ongeldig maken door te wijzen op gebreken in het onderzoek, wat heel gemakkelijk was gezien het slordige werk van de ISR’, zei ze.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?