Geen liefde verloren tussen Verstappen en Hamilton voorafgaand aan de confrontatie in Abu Dhabi

Image source - Pexels.com


Verstappen leidt Hamilton, maar de wereldkampioen eindigde vooraan. Foto: AP/Amr Nabil via ANP

Max Verstappen gaat de laatste Grand Prix-race van het seizoen in op punten met wereldkampioen Lewis Hamilton na een dramatische race in Saoedi-Arabië die eindigde in boze woorden van beide coureurs.

Verstappen zei dat hij onterecht was bestraft door de stewards, een keer tijdens de race en een keer daarna, waardoor hij een tijdstraf van 15 seconden kreeg.

Ondertussen beschuldigde Hamilton zijn rivaal ervan ‘zeker over de limiet’ te gaan na een reeks incidenten tijdens de race, waaronder een botsing waarbij zijn Mercedes een beschadigde voorvleugel opliep.

‘Ik ben veel verschillende karakters tegengekomen en er zijn er een paar aan de top die de limiet overschrijden. Regels zijn eigenlijk niet van toepassing, of ze denken niet aan de regels’, zei hij.

In een Grand Prix die werd onderbroken door botsingen, kreeg Verstappen zijn eerste sanctie omdat hij van de baan ging toen hij Hamilton passeerde direct nadat de race in ronde 17 was herstart.

Twee herstarts

De race werd opnieuw stilgelegd vanwege een crash verderop in het veld, waarna Verstappen vanwege de illegale inhaalmanoeuvre de opdracht kreeg om vanaf de derde plaats te herstarten.

Maar het echte vlampunt kwam in ronde 37 toen de twee auto’s elkaar raakten nadat het Red Bull-team van Verstappen hem beval Hamilton te laten passeren omdat Verstappen van de baan was gelopen om zijn voorsprong te behouden.

Verstappen remde af om de wereldkampioen voorbij te laten gaan en remde daarna harder, waardoor Hamilton achter hem aanreed en zijn voorvleugel beschadigde.

“Hij remde zo hard en ik ging bijna helemaal achter hem aan en schakelde ons allebei uit”, zei Hamilton. ‘Voor hem maakt het niet uit dat we niet allebei finishen. Voor mij moeten we allebei klaar zijn.’

‘Onregelmatig’ remmen

Verstappen beweerde dat hij het bevel opvolgde om Hamilton te laten passeren, maar na de race kreeg hij een straf van 10 seconden omdat de stewards oordeelden dat zijn remmen ‘slecht’ was’grillig en daarmee de voornaamste oorzaak van de aanrijding.’

‘Ze zeiden dat ik de positie terug moest geven, en dus meteen toen ik dat op de radio hoorde, reed ik naar rechts, om aan te geven dat ik zou overstappen, en ik remde, schakelde terug en hij bleef gewoon achter me, ‘, aldus Verstappen. ‘Ik denk dat er een beetje een miscommunicatie was en dat hij me achterop reed.’

Hamilton beweerde dat het een tactische zet was om Verstappen in staat te stellen de leiding te herwinnen in de volgende bocht door het DRS-mechanisme in te schakelen.

Vijf ronden later verliet de Nederlander de baan toen Hamilton hem probeerde te passeren, waardoor hij een straf van vijf seconden kreeg van de stewards. Hamilton leek Verstappen vervolgens wijd te duwen toen hij eindelijk voorbij kwam in ronde 44 en won met 11,8 seconden.

Niveau op punten

Verstappen zei dat de penalty oneerlijk was en hem de kans op het winnen van de race kostte, omdat hij de tijd op de baan niet kon inhalen. ‘Toen ze me vertelden dat ik de vijf seconden straf had, was het niet meer de moeite waard om te vechten, want ik zou nooit een gat van vijf seconden trekken’, zei hij.

Het resultaat betekent dat beide coureurs 369,5 punten hebben voor de laatste Grand Prix in Abu Dhabi volgend weekend, maar Verstappen leidt het kampioenschap dankzij negen overwinningen op de acht van Hamilton.

“We zijn nu gelijk op punten en ik denk dat dat natuurlijk heel spannend is voor het hele kampioenschap en de Formule 1 in het algemeen”, zei Verstappen. ‘Daar wordt beslist, dus hopelijk hebben we een goed weekend.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?