Formule 1-terugkeer naar Zandvoort geprezen als een succes op en naast de baan

Image source - Pexels.comMax Verstappen na zijn overwinning. Foto: AFP/Francisco Seco

De terugkeer van Grand Prix-races naar Zandvoort in het weekend werd geprezen als een sportieve triomf, aangezien 70.000 fans de tribunes in een zee van oranje veranderden voor hun held, Max Verstappen.

De 23-jarige leverde het resultaat waar de organisatoren en het grootste deel van het publiek op hoopten met zijn zevende overwinning van het seizoen en de 17e van zijn carrière, waarmee hij de leiding in het rijderskampioenschap heroverde.

Verstappen verdreef zijn rivaal, Lewis Hamilton, voor pole position op zaterdag en het leek er nooit op om de leiding uit handen te geven tijdens de 72 ronden tellende race, terwijl zijn Red Bull-teamgenoot, Sergio Perez, werd uitgeroepen tot coureur van de dag omdat hij ondanks het starten als achtste eindigde uit de pitlane.

De sportief directeur van de race, Jan Lammers, zei dat Verstappen duidelijk opgelucht was dat hij had gewonnen nadat hij de verwachtingen van een natie had gedragen. ‘De fans zijn natuurlijk geweldig, maar je zag dat hij pas na de race echt kon genieten’, zei hij.

‘Als hij terugkijkt op de herhalingen, zal hij kunnen zien wat een geweldige race het was, maar Max moest eerst de punten pakken voordat hij het kon vieren.’

Ook buiten de baan werd de organisatie alom geprezen, met name vanwege het feit dat slechts 2% van de toeschouwers met de auto naar de race kwam en de rest met de trein of op twee wielen.

70.000 toeschouwers

Het belangrijkste punt van zorg was de afwezigheid van zichtbare pandemische beperkingen, hoewel het circuit beperkt was tot tweederde van de capaciteit en toeschouwers bij binnenkomst negatieve tests moesten afleggen.

Hoewel Zandvoort officieel werd geclassificeerd als een ‘zittend evenement’, kreeg het zien van volle tribunes en menigten toeschouwers die van en naar het circuit gingen, zonder gezichtsmasker in zicht, kritiek op een moment dat 1 op de 1.000 in Nederland test nog steeds elke week positief op het coronavirus.

Rob Langenberg, verantwoordelijk voor logistiek op Zandvoort, vertelde de NOS dat de operatie om tienduizenden fans, maar ook de teams en media, naar het circuit in de duinen te vervoeren een van de grootste successen van het weekend was.

‘Logistiek was de grootste zorg voor Formula One Management (FOM),’ zei hij. ‘Maar we hebben het meer dan waargemaakt. Ze zeiden: nergens op de F1-kalender is beter georganiseerd.

Langenberg streeft ernaar om het aantal toeschouwers dat met de auto naar de race komt tegen het einde van het aanvankelijke driejarige contract tot nul terug te brengen. ‘Dat percentage is nu al twee procent. En een deel van de parkeergarages die we voor FOM moesten inrichten waren leeg. We realiseerden ons dat we creatief moesten zijn.’

Chauffeurs enthousiast

Coureurs gaven het vernieuwde circuit een blijk van vertrouwen en Hamilton beschreef het als ‘episch’. ‘Dit is nu een van mijn favoriete circuits’, zei hij. ‘Ik kijk nu al uit naar volgend jaar.’

De Canadese coureur van Williams, Nicolas Latifi, zei dat de krappe baan en de bochtige bochten hem het gevoel gaven van een vintage circuit. ‘De snelheden zijn hoog en de baan is smal, een echt old-school circuit. Als je een fout maakt, word je meteen gestraft.’

De ervaring was een contrast met het midden van de jaren tachtig, toen Formule 1-baas Bernie Ecclestone Zandvoort van de racekalender schrapte vanwege de verouderde faciliteiten en het afnemende aantal supporters. Slechts ongeveer 25.000 mensen woonden de vorige race in 1985 bij, toen Niki Lauda Alain Prost uitschakelde bij de geblokte vlag.

Een twistpunt was het beperkte paddockgebied, wat betekende dat de teams en hun entourage hun campers elders moesten parkeren en het hele weekend te voet of met de fiets heen en weer moesten pendelen.

Haas-teambaas Günter Steiner zei: ‘Het zou makkelijker zijn als we niet zo ver hoefden te lopen, maar het is net als in Monaco. Er is daar ook geen ruimte voor de Formule 1. Maar je moet ermee dealen, niet zeuren. De historische racesfeer compenseert alles.’Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?