‘Fascistisch’ standbeeld verwijderd van buiten Olympisch stadion in Amsterdam

Image source - Pexels.com


Foto: Ceescamel via Wikipedia

Bij de ingang van het Olympisch stadion in Amsterdam is een standbeeld van een sportman verwijderd vanwege de fascistische connotatie.

Het Van Tuyll-monument, een bronzen figuur met uitgestrekte rechterarm, dateert uit 1928 – het jaar waarin Amsterdam de Olympische Spelen organiseerde – maar kreeg veel kritiek vanwege de gelijkenis met de nazigroet.

Eerder dit jaar werd het beeld beklad met rode verf en de leuzen ‘fuck nazi’s’ en ‘fascisten die sterven’ op de muur van het stadion erachter.

Hoewel het standbeeld dateert van vóór de opkomst van Adolf Hitler, bleek uit verder onderzoek dat de in 1924 geïntroduceerde Olympische groet werd gebruikt door de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini nadat hij in 1922 de macht greep.

De autoriteiten van het stadion hadden al stappen ondernomen om het beeld naar een minder prominente plek in het stadion te verplaatsen, maar de stichting Het Cuypersgenootschap, een organisatie voor het behoud van historische gebouwen, maakte bezwaar tegen het besluit van de gemeenteraad om de verhuizing in licentie te geven.

Een rechter moet nog beslissen of het beeld, een beschermd monument, definitief moet worden verplaatst.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?