Extreme hitte: van plakkerige nachten tot een plakkerige wereldsituatie

Image source - Pexels.com


Demonstranten bij een mars tegen klimaatverandering in oktober. Foto: DutchNews.nl

Na een bloedhete dinsdag heeft Nederland nu zijn 20e tropische nacht geklokt, waarin de temperatuur niet onder de 20 graden kwam en in binnensteden de 25 graden passeerde, meldt RTL Nieuws woensdag.

De plaknachtof plakkerige nacht, die zichzelf misschien wel een plaats op de woord van het jaarlijst verdient, heeft slaap voor iedereen onmogelijk gemaakt, behalve voor degenen met airconditioning in de slaapkamer.

Met meer periodes met hoge temperaturen in het verschiet, zal Nederland zich moeten aanpassen en leren van hotspots over de hele wereld, zeiden experts tegen de omroep.

Wageningen University-hoogleraar Sanda Lenzholzer vertelde aan RTL dat ze herhaalde wat ze al 18 jaar zei: dat het groener maken van steden de eerste stap is verwijderd van het warmtevasthoudende beton en asfalt dat steden tot 13 graden heter maakt dan de omgeving. platteland.

‘Singapore is een goed voorbeeld. Er zijn niet alleen veel parken maar ook groene gevels en hoogbouw heeft ruimte voor kleine tuinen waar buren samenkomen. Openbare ruimtes hebben groene daken en vernevelingsinstallaties’, zegt ze.

Airconditioning slokt energie op en staat in de weg om groene oplossingen te vinden om het koel te houden in gebouwen, zei ze.

Armere huishoudens in sociale huurwoningen hebben de moeilijkste nachten gehad. ‘Woningcorporaties zouden zonwering moeten plaatsen, iets wat mensen zelf niet kunnen betalen’, citeert RTL Sanda Klok van het Climate Proof City-project.

Hittegolf ongelijkheid

Experts geïnterviewd door omroep NOS geven ook commentaar op ‘hittegolfongelijkheid’ veroorzaakt door ‘warmteopbouw’.

‘Buurten met mensen met een lager inkomen hebben minder groen en minder mogelijkheden om verkoeling te zoeken. De afgelopen jaren is er meer gebouwd en in de zomer zie je dat’, zegt Marian Stuiver van Wageningen Universiteit.

Niet dat we veel tijd meer hebben, schrijft de NRC. ‘Het is nu of nooit’, zeiden experts tegen de krant.

Het huidige warme weer heeft Nederland geconfronteerd met de realiteit van snelle opwarming van de aarde en de verstorende effecten van klimaatverandering, en kleverige nachten zijn de minste van onze zorgen, aldus de krant.

Verdwijnende ecosystemen, bedreigingen voor de voedselproductie, gebieden die door droogte of overstromingen onbewoonbaar worden, zijn allemaal reële gevaren, zegt Maarten van Aalst van de Universiteit Twente.

‘Klimaatverandering is hier. Het gebeurt nu, niet ergens in 2100’, zo citeert de krant hem.

Nederland zal zich moeten aanpassen aan een combinatie van klimaatextremen, stelt Van Aalst. ‘Niet door alleen hogere dijken te bouwen, maar door water op te slaan voor gebruik in droge zomers.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?