Eredivisie-voetballers zouden aandelen hebben in illegale goksite


Tom Beugelsdijk speelde afgelopen weekend voor Sparta tegen Heerenveen. Foto: ANP/ Bart Stoutjesdijk

Meerdere Eredivisie-spelers zouden accounts hebben gehad bij een illegale goksite die in verband wordt gebracht met de georganiseerde misdaad.

De Sparta Rotterdam-spelers Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers zouden respectievelijk een belang van 1% en 2% hebben gehad in Edobet, dat vorig jaar werd ontbonden, meldt het AD.

De 31-jarige Beugelsdijk vertelde de krant dat hij ervoor had gezorgd dat het geld dat hij in het bedrijf had geïnvesteerd in de voetballerspensioenregeling zou worden gestort om hem te ondersteunen nadat zijn professionele carrière voorbij was.

‘Mensen oordelen snel, maar het was voor na mijn carrière, zoals in de documenten staat’, zei hij.

Beide spelers waren opgenomen in de selectie voor Sparta’s wedstrijd van het weekeinde tegen Heerenveeen. Teamcoach Henk Fraser: ‘Deze zaken worden beslist door justitie. Ik moet nadenken over de belangen van Sparta en het kan me niet schelen wat andere mensen denken.’

Lees ook:  Ajax begint Champions League-campagne met 1-5-zege, vier goals voor Haller

De voetbalbond KNVB wilde niet in detail reageren op de aantijgingen, maar zei wel ‘in theorie’ te kunnen onderzoeken of de beroepsregels zijn geschonden.

FIFA-regels verbieden spelers om direct of indirect betrokken te zijn bij ‘weddenschappen, gokken, loterijen of soortgelijke evenementen of transacties met betrekking tot voetbalwedstrijden of competities’.

De NOS meldde zondag dat het andere spelers kende die deals hadden gesloten met Edobet, waaronder oud-international Jordy Clasie, die naar verluidt € 30.000 op een Edobet-rekening had gestort.

ADO Den Haag-aanvaller Ricardo Kishna kreeg naar verluidt een contract aangeboden voor € 50.000, maar besloot dit niet te accepteren. Hij zei meermaals bij Edobet te hebben ingezet: ‘Als ik won, werd ik contant uitbetaald’.

Andere huidige en voormalige professionals, waaronder Wesley Sneijder en Dirk Kuijt, zouden weddenschappen hebben geplaatst bij de site. Aanklagers zeggen dat Edobet is opgezet door Freddy S., wiens vader, Piet S., betrokken was bij een internationale drugssmokkelbende.

Lees ook:  Nederland staat voor NZ cricket-uitdaging terwijl T20 World Cup opdoemt

Kuijt en Sneijder werden verhoord door de politie die onderzoek deed naar de connecties van Piet S. met een drugsoperatie in 10 landen, hoewel de 65-jarige uit Den Haag uiteindelijk niet werd veroordeeld voor drugssmokkel of enige betrokkenheid bij moorden in de onderwereld.

Plaats een reactie