Engeland breekt wereldrecord in een overwinning van 232 punten op Nederland

Image source - Pexels.com


Foto: Gerhard van der Laarse KNCB

Korte scores: Engeland 498-4 (Buttler 162*, Malan 125, Seelaar 2/83) versloeg Nederland 266 in 49,4 overs (Edwards 72*, O’Dowd 55, Ali 3/57) met 232 runs

Een wereldrecord, drie centurio’s, 6000 luide toeschouwers, een overwinning van 232 punten voor Engeland en een gebarsten ruit dankzij de zes van Max O’Dowd. Allemaal in een dagje spelen in Amstelveen.

Engeland, bij hun terugkeer naar One Day Internationals na 11 maanden, genoot van een allround dag toen ze het wereldrecord braken door een indrukwekkende 498-4 slagbeurt als eerste te plaatsen – de hoogste score in ODI-cricket. Als antwoord werd Nederland voor 266 uitgegooid met een halve eeuw door Max O’Dowd (55) en Scott Edwards (72*), de enige kruimel troost voor thuisfans.

De Nederlanders leerden hoe zwaar de gevolgen kunnen zijn van het laten vallen van vangsten nadat Phil Salt op 42 was gevallen, waardoor hij 122 scoorde, zijn eerste ODI-eeuw, aangezien ook Jos Buttler twee uitstel kreeg op 17 en 37 en later doorging met knuppelen een ongeslagen 70-ball 162, die 14 zessen en zeven vieren sloeg.

Na de toss te hebben gewonnen en ervoor gekozen om als eerste te bowlen op een warme dag op een vlak veld met korte grenzen, begon Oranje perfect toen Shane Snater zijn neef en Engeland-opener Jason Roy voor 1 wierp in zijn eerste over.

Dawid Malan en Phil Salt hebben echter een gigantische 222-run samenwerking genaaid en brachten hun respectievelijke eerste eeuwen in het formaat. Terwijl Salt agressiever was in zijn aanval van 93 ballen, 14 grenzen rakend en drie zessen regelmatig langs de been- en rechte grenzen, was Malan tevreden met het spelen van de tweede viool.

In het proces werd Malan pas de derde cricketspeler in Engeland, na Heather Knight en Jos Buttler, die een internationale eeuw scoorde in alle drie de formaten en 125 scoorde. Hij was ook betrokken bij een stand van 184 runs met Buttler, maar viel tegen de lijn van het spel in. , hol uit naar Bas de Leede bij Pieter Seelaar in de 45e over. Seelaar, die pas zijn tweede wicket in de laatste 12 ODI’s nam, stuurde zijn tegenhanger Eoin Morgan weg voor een first-ball duck om er twee in twee ballen te vangen.

Spinners

De ontslagen weerhielden Engeland echter niet van de strijd in de death overs, aangezien Buttler zijn 150 naar voren bracht kort nadat hij de op een na snelste ODI-honderd voor Engeland had geregistreerd en een bijzondere voorliefde had voor spinners Seelaar en Aryan Dutt, waarbij hij drie zessen van elk van hun overs sloeg. Liam Livingstone (66* op 22 ballen) versloeg leg-spinner Philippe Boissevain in de 46e nadat hij vier zessen en een reeks grenzen had geslagen om de snelste individuele speler van Engeland met vijftig van 17 ballen naar voren te halen.

‘Als je die vangsten laat vallen, kun je de beste batsman ter wereld niet laten vallen’ [Buttler] twee keer in een over’, vermoedde Seelaar na afloop. ‘Phil Salt werd gedropt op 30-40. Het zou niet een heel ander spel zijn geweest, maar je had niet naar 498 gekeken. Wat dat betreft lieten we ons in de steek.’

De Nederlandse bowlers leken geen idee te hebben van een masterclass met zes slagen en een demonstratie van pure range-hitting power, terwijl Engeland in totaal 26 zessen en 274 runs in de laatste 20 overs sloeg. Het was ook pas de derde keer in het formaat dat een innings drie centurions bevatte.

Bowlen

De Nederlandse openers Max O’Dowd en Vikramjit Singh, belast met een grote opdracht, zagen er positief uit, alleen voor de laatste die voor 13 werd gegooid in de derde over. O’Dowd werkte samen met Musa Ahmed in een stand van 80 runs, de hoogste in de innings, maar het duo werd in opeenvolgende overs ontslagen door off-spinner Moeen Ali (3-57) en de snelle Reece Topley (2-46) ).

O’Dowd bracht echter zijn zesde ODI-halve eeuw ter sprake, doorspekt met zes grenzen en twee zessen, maar slaagde er niet in er gebruik van te maken. Tom Cooper, de Leede en Seelaar werden ontslagen toen ze in de twintig waren, terwijl Wicketkeeper Scott Edwards (72* van 56 ballen) hard tekeer ging tegen het uitsterven van het licht om zijn zesde halve eeuw tevergeefs voort te zetten toen de Nederlanders uiteindelijk werden uitgegooid voor 266 met twee ballen over.

‘Het is geweldig om te leren. Dat maakt ons in de toekomst betere cricketspelers’, blikte Seelaar terug. ‘De intimidatiefactor was aanwezig, het Barmy Army was nogal luidruchtig, en de ervaring moet ergens toe tellen, maar dat is op de lange termijn. Nu moeten we onze krachten bundelen en zondag een betere prestatie neerzetten.’

De twee partijen ontmoeten elkaar weer op zondag 19 juni op dezelfde locatie voor de tweede ODI.Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?