Dutch Grand Prix: gejuich en gejoel als Zandvoort terugkeert naar de kudde

Image source - Pexels.comMax Verstappen zal zondag de hoop van de Nederlandse fans uitdragen. Foto: Artes Max via Flickr

Zesendertig jaar nadat de geblokte vlag voor de laatste keer viel op een Nederlandse Grand Prix, staat het circuit in de duinen weer op de Formule 1-kalender.

Ongeveer 67.000 racefans zullen de tribunes inpakken in de hoop getuige te zijn van een gigantische strijd tussen wereldkampioen Lewis Hamilton en Max Verstappen, de 23-jarige troonpretendent.

Een overwinning voor Verstappen voor zijn thuispubliek zou hem met nog negen races te gaan naar de top van het klassement stuwen.

Maar de race heeft ook veel kritiek gekregen. Milieuactivisten stellen dat het in strijd is met de Nederlandse verplichtingen om de vervuiling te verminderen, terwijl sommigen in naburige gemeenschappen het motorlawaai van het circuit en de verkeersopstoppingen beu zijn.

De evenementenindustrie is woedend dat Zandvoort een driedaags extravaganza kan houden, terwijl veel kleinere muziekfestivals zijn geannuleerd vanwege de beperkingen van het coronavirus.

En de aanblik van hordes fans op het circuit – ondanks dat de regering de Grand Prix classificeert als een ‘plaatselijk evenement’ waar toeschouwers geacht worden op hun stoel te blijven – heeft critici van de Nederlandse pandemiereactie woedend gemaakt.

De eerste vrije training op vrijdag ging gepaard met een protest van 20 boeren die supermarktketen Jumbo, een van de hoofdsponsors van de race, onder druk zetten om eerlijkere prijzen te betalen.

Hofgevechten

Meer gezamenlijke oppositie is gekomen van milieugroeperingen zoals Mobilization for the Environment (MOB), die beweerden dat het zou leiden tot buitensporige niveaus van vervuiling. De groep slaagde er deze week niet in om een ​​bevel te verkrijgen om de race te stoppen, maar heeft gezworen de juridische strijd tegen de race, die op de kalender staat tot 2023, voort te zetten.

Ook zijn er bezwaren op grond van geluidsoverlast, waarbij het circuit van Zandvoort beperkt is tot 12 dagen per jaar waarop het de normale wettelijke limieten mag overschrijden. Andere races zijn afgelast of ingeklapt in het Formule 1-weekend om aan de regels te voldoen.

Een deel van de omwonenden is niet blij met het verbod op verkeer door Zandvoort, dat maar één hoofdtoegangsweg uit de duinen heeft. Kinderen die afhankelijk zijn van minibusvervoer om naar Haarlem te komen, werden vrijdag van school gehouden omdat de busondernemer niet bereid was om vergunningen te vragen voor zijn 350 voertuigen.

Corona regels

De meest uitgesproken kritiek kwam van de organisatoren van evenementen, die bijna het hele programma van zomermuziekfestivals moesten annuleren nadat de regering strikte limieten oplegde van 750 tickets en geen overnachtingscamping.

‘Dit werpt een zeer verontrustend licht op de 18 maanden lockdown’, zegt Hans Paul Nieskens, een van de organisatoren van ParkCity Live in Heerlen, tegen 1Limburg. ‘Ongelooflijk dat dit door kan gaan. Ik krijg er een misselijk gevoel van in mijn maag.’

Mede-eigenaar Prins Bernhard, een neef van koning Willem-Alexander, zei deze week dat ‘slechts een kleine groep mensen’ tegen de race was.

‘Ik denk dat veel mensen er voor zijn en er zijn mensen die er met goede reden tegen zijn’, zei hij. ‘Natuurlijk krijgen ze een podium.’

‘En je ziet dat de voorstanders het erg naar hun zin hebben en je ziet hoe blij ze zijn. Daar krijg ik zoveel energie van.’

De weg terug

De Formule 1 raakte in de jaren tachtig uit liefde voor Zandvoort. De faciliteiten waren verouderd, de locatie was te ontoegankelijk en, cruciaal voor de sportbaas Bernie Ecclestone, verloor geld. In 1985, nadat Niki Lauda Alain Prost in een spannende race had verslagen, trok Ecclestone de stekker eruit.

De weg terug naar de Grand Prix-status was lang en moeilijk. Het vertrek van Ecclestone in 2017 nam een ​​groot obstakel weg, terwijl de investering van Prins Bernhard de financiële en lobbykracht van het circuit vergroot.

De gemeente Zandvoort heeft ruim 4 miljoen euro uitgetrokken om de infrastructuur rond het circuit te verbeteren, waaronder een nieuwe toegangsweg van 500.000 euro.

Vernieuwde lay-out

De baan zelf is ook gemoderniseerd, met twee nieuwe bochten toegevoegd aan het 4,3 km lange circuit voor een bedrag van € 15 miljoen. De ervaren Nederlandse autocoureur Jan Lammers zei dat coureurs weinig mogelijkheden hebben om in te halen op het smalle, kronkelende circuit, dat weinig foutenmarge biedt.

‘Dit is een zeer snelle baan, de gemiddelde snelheid zal erg hoog zijn’, vertelde Lammers aan Reuters. ‘Vooral de nieuw geïntroduceerde schuine bochten maken hem echt uniek. Er is geen ander circuit zoals dit in de Formule 1.’

De coureurs reageerden enthousiast op het ‘old-school’ circuit van Zandvoort na de vrije training van vrijdag, en Hamilton omschreef het als ‘episch’. “Ik wist dat het geweldig was toen ik in de Formule 3 zat, maar het is te gek in een Formule 1-auto”, zei hij.

De Franse coureur Esteban Ocon zei dat het een ‘puur plezier was om op dit circuit te rijden. Het is leuk, het bankwezen maar ook gewoon de inrichting in het algemeen.’Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?