Cricket: Nederlandse positieven in overvloed ondanks verlies in Nieuw-Zeelandse serie

Image source - Pexels.com


Stephan Myburgh verlaat het veld na zijn laatste cap. Foto: KNCBcricket via Twitter

Toen de Nederlandse schipper Pieter Seelaar en Stephan Myburgh voor het laatst Nieuw-Zeeland verlieten, nadat ze zich niet hadden gekwalificeerd voor de One Day International World Cup 2015, keerden ze terug naar huis zonder te weten wat de toekomst in petto had. Acht jaar later verlaten ze deze kusten zonder overwinning, maar met genoeg om op terug en vooruit te kijken.

In de laatste van drie ODI’s scoorden Martin Guptill (106) en Will Young (120) elk eeuwen en smeden ze een partnerschap van 203 runs voor de tweede wicket om de aanval van Nieuw-Zeeland naar een enorm totaal te leiden.

Kapitein Tom Latham (23) en Doug Bracewell (22) legden de laatste hand aan een gigantische score van 333 voor 8 in de eerste innings. Fred Klaassen, Logan van Beek, Clayton Floyd en Aryan Dutt deelden elk twee wickets in een poging momentum terug te krijgen.

Als antwoord hierop speelde Myburgh, die in zijn laatste Eendaagse International voor Nederland speelde, met typisch zelfvertrouwen toen hij agressie en elegantie koppelde aan zijn slagen om de Nieuw-Zeelandse bowlers onder druk te zetten. Hij bracht zijn vierde ODI-halve eeuw naar voren in slechts 33 ballen, ook zijn snelste in het formaat, maar na zijn ontslag kwamen de wielen er snel uit toen Nieuw-Zeelandse bowlers hun dominantie lieten gelden op een langzame en vermoeide baan.

Michael Rippon (24) en Van Beek (32) speelden korte cameo’s en hielpen de ploeg de grens van 200 punten te doorbreken, maar gingen uiteindelijk met 115 punten onderuit. Voor de gastheren was Matt Henry de keuze van de bowlers met een rendement van 4-36 om Ross Taylor memorabel met pensioen te sturen.

Ongeacht wat de scorelijn suggereert, zullen de Nederlanders proberen te putten uit tal van positieve punten. De snelle bowlers, Van Beek en Klaassen, gebruikten de aangeboden bounce consequent met groot succes en ze kozen niet alleen wickets, maar hielden ook de runs onder controle. Van Beek eindigde als de leidende wicket-nemer van de serie, met 7 wickets, terwijl Klaassen 5 wickets in de wacht sleepte met een economie van 4,65.

Linkerarm spinner Floyd bowlde met onberispelijke controle terwijl hij regelmatig de randen van de slagmensen versloeg. Bas de Leede bowlde slim om mee te gaan met zijn drukabsorberende stoten met de knuppel naast Vikramjit Singh, 19 jaar oud, die een lange carrière bij Nederland lijkt te hebben. Het duo sloeg met technische correctheid, kalmte en kalmte die hun jonge leeftijd verloochenden.

‘De achterstand suggereert dat we gedomineerd werden, maar ik denk dat we in sommige fasen goed cricket hebben gespeeld en de Blackcaps een goede run voor hun geld hebben gegeven’, zei Myburgh na de wedstrijd.

Jongeren

‘De Blackcaps misten ook een paar spelers, maar ze lieten letterlijk zien waarom ze de nummer 1 van de ODI-kant van de wereld zijn. Voor onze jongeren om tegen hen te spelen, is het een enorme leercurve. Het enige dat we er echt uit kunnen halen voor onze jongeren, is om te zien hoe ze runs in honderden hebben omgezet. Helaas voor Nederland kunnen we niet veel games spelen. Hoe meer we spelen, hoe makkelijker het voor ons wordt om die honderden te scoren.’

De door de strijd geharde Nederlanders ontvangen nu West-Indië, Engeland, Nieuw-Zeeland en Pakistan in wat hun grootste thuiszomer in hun cricketgeschiedenis belooft te worden.Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?