Cricket: Nederland schiet tekort ondanks masterclass de Leede


Foto: KNCB/ Gerhard van der Laarse

Korte scores: Nieuw-Zeeland 148-7 (Guptill 45, Neesham 32, Ahmad 2-15) versloeg Nederland 132 (de Leede 66, Edwards 20, Tickner 4-27) met 16 runs

Beste T20I-cijfers voor carrière voor Blair Tickner (4-27) en Ben Sears (3-22) bezegelden een overwinning van 16 punten voor Nieuw-Zeeland, terwijl ze comfortabel een ondermaats totaal van 148 verdedigden op een lastige ondergrond tegen Nederland in de eerste T20I te Voorburg.

Op een wicket met twee snelheden en een ongelijke bounce bleek het slaan verre van een gemakkelijke taak te zijn. Als het spin-off was voor de bezoekers, was er een succesvolle korte-ball-truc nodig om Nederland op een bewolkte avond ongedaan te maken.

Nederland koos voor een spin-heavy-strategie op een trage ondergrond, aangezien de linksdraaiende spinners Tim Pringle en Clayton Floyd vier overs in de powerplay naar beneden stuurden nadat Nieuw-Zeeland de toss had gewonnen en ervoor koos om als eerste te batten. De verhuizing wierp zijn vruchten af, want Pringle zorgde voor het wicket van opener Finn Allen in de derde over, gevangen halverwege, voordat nummer 3 Dane Cleaver een Floyd-levering naar Bas de Leede skied in de zesde over.

Lees ook:  PSV houdt 100% record in Alkmaar, Ajax foutloos op tweede plek

Spinners

De spinners, waaronder leg-spinner Shariz Ahmad (2-15), hielden de run-flow onder controle toen de grenzen in de middle-overs opdroogden. Martin Guptill zag er onheilspellend uit met een 36-ball 45, maar slaagde er niet in om de grens van de beenzijde te wissen in de 14e toen hij probeerde de ante op te tillen en debutant Ryan Klein zijn eerste T20I-hoofdhuid overhandigde. De 19-jarige Ahmad stapelde nog meer ellende op voor de bezoekers toen hij Daryl Mitchell, gevangen bij long-on, en Glenn Phillips, gepakt en gebowld, afsloeg om ze terug te brengen tot 95-5 in de 15e over.

Jimmy Neesham ging vanaf het begin met volle kracht vooruit toen hij de volledige leveringen van Logan van Beek in de 17e strafte om een ​​17-ball 32 te tokken, een klop met twee grenzen en evenveel zessen. Een van de belangrijkste pluspunten voor de Nederlanders was hun hoogwaardige fielding en een mooi voorbeeld daarvan was dat De Leede zijn sprong tot in de perfectie timede bij de diepe mid-wicketgrens om Neesham’s krachtige crack van een Van Beek full-toss te onderscheppen om zijn overval.

Lees ook:  KNVB roept politie op om matchfixing-claims in jeugdvoetbal te onderzoeken

Het deed echter weinig af aan Ish Sodhi’s vastberadenheid die klappen in de voorlaatste over deed om Floyd twee keer over de vierkante beengrens te hijsen voor twee zessen en een vier om er 20 runs van af te halen en ervoor te zorgen dat de Blackcaps naar de 150-markering duwden. Uiteindelijk bleek het ondanks de 148-7 meer dan genoeg te zijn.

Bas de Leede leidde de Nederlandse achtervolging met een dappere 52-ball 66, zijn derde T20I halve eeuw, om een ​​geweldige vorm van de T20 World Cup Qualifiers voort te zetten, maar vond weinig steun van de andere kant. Maar liefst vijf slagmensen vielen door korte of achterstevoren leveringen, een al lang bestaande zwakte tegen het tempo die brutaal werd blootgelegd tijdens hun puntloze tour naar Nieuw-Zeeland in maart.

Moeilijke toonhoogte

Op een worp die geduld vergde en waarin slagmensen een balans moesten vinden tussen slagrotatie en grote schoten, maakte de Leede een beheerste knock-out die voortkwam uit overtuiging, terwijl anderen zich tot wanhoop stortten. Hij nam de druk op als de bal in het rond bewoog en trok aan de riem als de gelegenheid zich voordeed.

Lees ook:  Feyenoord bereikt halve finale Conference League, PSV ligt eruit

Afgezien van een 49-run samenwerking tussen de Leede en aanvoerder Scott Edwards (20), die binnenkwam met twee grenzen en een zes, leek het erop dat Oranje de hele tijd bezig was met een inhaalslag nadat het was teruggebracht tot 15-3. Klein was de enige andere slagman die een dubbelcijferige score registreerde voordat de gastheren werden uitgeschakeld voor 132 met drie ongebruikte worpen.

‘De bowlers speelden hun rol. Ik dacht dat 148 aan het eind van de dag waarschijnlijk ondermaats was’, zei Edwards bij de presentatie na de wedstrijd. ‘Het wicket was een beetje lastig. Ik dacht dat we in de wedstrijd zaten, maar zij (Nieuw-Zeeland) bowlden heel goed vooraan en zetten ons achter de eight-ball. Bas speelde ongelooflijke beurten, maar we kwamen er gewoon niet.’

De twee partijen ontmoeten elkaar vrijdag opnieuw voor de tweede en laatste T20I van de serie.Plaats een reactie