Cricket: Nederland ooggeschiedenis met Nieuw-Zeelandse tour

Image source - Pexels.com


Foto: KNCB

Het Nederlandse cricketteam voor heren is begonnen aan een historische tour naar Nieuw-Zeeland, bestaande uit een eenmalige T20 International (20-overs per kant) en drie One-Day Internationals (50-overs per kant) vanaf 25 maart.

Dat Nederland, momenteel 14e gerangschikt, wordt gehost door de nummer 1 gerangschikte ODI-kant in de wereld, is misschien verwant aan het Nederlandse voetbal dat Nieuw-Zeeland ontvangt.

Toen Nederland acht jaar geleden voor het laatst ‘down under’ bezocht met als doel zich te kwalificeren voor de ODI World Cup 2015, kregen ze een flinke klap voor hun cricket.

Ze kwamen niet alleen niet in aanmerking, maar ze verloren ook hun ODI-status en bijna een derde van hun financiering van de International Cricket Council, het wereldwijde bestuursorgaan van cricket.

Drie jaar

Na drie jaar hard zwoegen in het World Cricket League Championship, waar ze 10 van de 14 wedstrijden wonnen, won Nederland het zilverwerk, maar de incentives waren veel meer lonend: ODI-status hersteld, een financiële boost en een plaats in het 13-team ODI-league, de World Cup Super League, start 2020.

De Super League garandeert 24 ODI’s tegen acht volwaardige leden (landen met teststatus), met halve wedstrijden thuis en de helft uit. Bovendien kwalificeren de teams die in de top 8 eindigen zich automatisch voor de ODI World Cup 2023 in India.

De overige vijf strijden om twee plaatsen in de World Cup Qualifier voor het paradepaardje van 10 teams. Oranje staat momenteel onderaan de ranglijst na zeven wedstrijden te hebben gespeeld met twee overwinningen, vier nederlagen en een uitgespeelde wedstrijd tegen Zuid-Afrika.

Super League

Nederland opende hun rekening in de competitie nadat ze Ierland met 2-1 hadden verslagen in een zwaarbevochten serie in Utrecht in juni 2021. De tour naar Zuid-Afrika in december werd afgebroken kort nadat de eerste ODI was weggeregend in de nasleep van de Omicron-variant het vegen van de internationale grenzen.

Foto: KNCB

Bij hun volgende opdracht namen ze het in januari in Qatar in Afghanistan op, waar ze met 0-3 werden verslagen vanwege een gebrek aan slagervaring en stabiliteit in de middenklasse.

De tour naar Nieuw-Zeeland wordt gevolgd door de grootste thuiszomer die Nederland ooit heeft meegemaakt in hun cricketgeschiedenis. Op het VRA-terrein in Amstelveen zal West-Indië vanaf 31 mei drie ODI’s ontvangen, gevolgd door een bezoek van Engeland twee weken later. Pakistan zal ook op een later tijdstip bezoeken.

Zij het in een ander formaat, het zal de eerste keer zijn dat Nederland tegen Engeland speelt nadat het hen op beroemde wijze versloeg op de 2014 T20 World Cup, nadat ze dat al had gedaan tijdens de 2009 T20 World Cup-gordijnverhoging bij Lord’s.

Topklasse

In zekere zin hadden die overwinningen de weg moeten vrijmaken voor meer wedstrijden tegen toplanden. Nederland heeft echter alleen op een WK tegen volwaardige leden gespeeld, met daarbuiten bilaterale series daarbuiten.

Voordat de Super League begon, hadden ze slechts vijf bilaterale ODI’s gespeeld tegen testlanden: twee thuis tegen Sri Lanka in 2006, een overwinning op Bangladesh in Glasgow in 2010, een eenmalige wedstrijd tegen Zuid-Afrika in 2013 en een paar tegen Zimbabwe in 2019. Het waren op zijn best fluitconcerten, dus de wedstrijden van de Super League hebben een speciale betekenis.

En dus hebben we weer een klassieke David vs Goliath-sportontmoeting voor de boeg. De mannen van Pieter Seelaar zullen het opnemen tegen een ongebreidelde Nieuw-Zeelandse ploeg die een formidabel thuisrecord heeft in ODI’s, vier van hun laatste vijf series thuis won en een whitewash voltooide in alle vier de series. Wat de T20I’s betreft, de WK-finalisten verloren hun laatste serie in India, maar wonnen 10 van de laatste 14 T20I’s thuis.

‘Nieuw-Zeeland is een fantastische uitdaging voor ons, aangezien ze de afgelopen vijf jaar een van de beste wittebalteams in World Cricket zijn geweest’, zegt hoofdcoach Ryan Campbell op de website van de KNCB. ‘Nogmaals, we hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een ​​aantal van onze beste jonge talenten mee te nemen, en het is echt spannend om Vikramjit Singh terug te halen.’

Bas de Leede in actie. Foto: KNCB

Nieuw-Zeeland zal echter zonder hun vaste aanvoerder Kane Williamson en verschillende andere eerste keus spelers moeten zitten nadat hoofdcoach Gary Stead heeft bevestigd dat IPL-gebonden spelers de komende series zullen overslaan. Ross Taylor, een veteraan van 233 ODI’s, stopt aan het einde van de serie met internationaal cricket.

Country cricket

Nederland zal daarentegen zonder de diensten van Roelof van der Merwe, Shane Snater en Colin Ackermann moeten zitten vanwege verplichtingen voor county cricket in Engeland. De ploeg krijgt een boost door de terugkeer van openers Max O’Dowd en Stephen Myburgh, evenals de in Wellington gevestigde allrounder Logan van Beek en de in Otago gevestigde spin-bowling allrounder Michael Rippon, die ook in aanmerking komt om te spelen voor New Zeeland.

‘Samen met onze jongeren is het geweldig om senior spelers Stephan Myburgh, Max O’Dowd en Logan van Beek terug te verwelkomen die ervaring zullen toevoegen aan deze ploeg.

‘De opname van Michael Rippon is echt spannend voor ons en het is iets waar we al een tijdje aan werken. Hij zal een nieuwe dimensie toevoegen aan ons team en meer ervaring toevoegen aan deze jonge groep. Ik kijk er echt naar uit dat hij samen met onze jonge spinners gaat bowlen’, zei Campbell.

O’Dowd van VOC, geboren in Auckland maar in het bezit van een Nederlands paspoort, is sinds 2019 de leidende doelpuntenmaker van de ploeg in ODI’s en T20I’s en heeft ervaring met spelen voor Auckland en Otago’s A-kant, evenals clubcricket in Nieuw-Zeeland.

Geschiedenis

Er wordt van hem verwacht dat hij naast Van Beek en Rippon waardevolle lokale informatie over de omstandigheden inbrengt, naast het spelen van drie opwarmingswedstrijden tegen een NZ XI in McLean Park in Napier.

Er is niet veel geschiedenis om op terug te vallen tussen de twee partijen. Terwijl Nieuw-Zeeland de eerste ODI-tegenstander ooit was voor de Nederlanders, in de Wills Cup in Baroda, blijft het de enige 50-over-clash tussen hen. Captain Seelaar en Myburgh zijn momenteel de enige twee teamleden van de eenzame T20I-clash op de T20 World Cup in Dhaka in 2014. Nederland verloor beide wedstrijden.

De ploeg heeft een mix van jeugd en ervaring, terwijl Campbell een white-ball-reset op het oog heeft met als doel spelers te ontwikkelen voor de toekomstige generatie, na de schokkende overwinningloze T20 World Cup-campagne van de ploeg in oktober.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?