Court geeft groen licht aan Formule 1-race in Zandvoort

Image source - Pexels.com

 

Zaandvoortse racebaan vanuit de lucht. Foto: Quistnix via Wikimedia Commons

Een rechtbank in Haarlem heeft claims van milieugroeperingen afgewezen dat de provincie Noord-Holland een fout heeft gemaakt bij het verlenen van vergunningen aan het circuit van Zandvoort, ondanks de impact op een soort pad en hagedis.

Rechters van de rechtbank oordeelden donderdag dat de door gemeenten gegeven uitzonderingen op milieuregels ‘in het algemeen belang’ zijn gemaakt.

De beslissing betekent dat de eerste Formule 1-race in 36 jaar zal doorgaan zoals gepland op 5 september.

Een groep van vijf belangenorganisaties – De Stichting Duinbehoud, Rust bij de Kust, De Stichting Natuurbelang en Milieudefensie en Mobilisatie voor het Milieu – heeft een reeks rechtszaken aangespannen tegen de provincie en de racebaan, waarbij wordt beweerd dat de autoriteiten ten onrechte vergunningen aan de racebaan hebben gegeven om zitplaatsen uit te breiden en een toegangsweg aan te leggen.

Ook een poging om een ​​voorlopige voorziening te krijgen tegen de bouwwerkzaamheden aan het spoor in 2019 werd door de rechtbank afgewezen.

De twee klachten die de kern van het vonnis van donderdag vormden, waren gericht op de invloed van bouwwerkzaamheden op de broedgroep van twee beschermde soorten: de rugstreeppad en de zandhagedis.

‘De rechtbank vindt het acceptabel dat meer dan 10 hectare leefgebied voor beschermende diersoorten verloren gaat. Een uitspraak die in strijd is met de natuurbeschermingswetgeving’, zegt Stichting Duinbehoud-directeur Marc Janssen tegen DutchNews.nl. De groep is van plan in beroep te gaan tegen de beslissing.

Prins Bernhard, de jongere broer van koning Willem Alexander, en een zakenpartner, kocht het circuit in 2016 en drong aan op een terugkeer van een Formule 1 Grand Prix-race, die voor het laatst op het circuit werd gehouden in 1985.

In juli vroeg de rechtbank nader onderzoek naar drie andere rechtszaken, waaronder klachten over de hoeveelheid stikstofoxide die het circuit zal veroorzaken en over geluidsniveaus. Dat onderzoek duurt nog drie maanden.

De regering zal ook later op vrijdag groen licht geven voor de Grand Prix, ondanks de pandemie van het coronavirus.

 

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?