Brons voor Nederlands achtervolgingsteam als snowboardduo verrast met zesde

Image source - Pexels.com


Snowboarder Niek van der Velden viert zijn zesde plaats. Foto: ANP/Koen van Weel

De Nederlandse schaatsers moesten in de ploegenachtervolging bij de dames genoegen nemen met brons, nadat ze in de halve finale het tempo van Canada niet konden evenaren.

Irene Schouten, Ireen Wüst en Antoinette de Jong eindigden bijna een seconde achter de Canadezen, die de gouden medaille wonnen nadat de Japanse Nana Tagaki in de laatste bocht viel.

Marieke Groenewoud verving De Jong voor de bronzen medaillerace tegen Rusland, die Nederland won met een marge van 1,8 seconden.

Het betekent dat Wüst haar Olympische carrière afsluit met zes gouden, vijf zilveren en twee bronzen medailles, terwijl Schouten vorige week brons toevoegde aan haar twee gouden medailles op de 1.500m en 3.000m.

Het herenteam slaagde er voor het eerst in de geschiedenis van het evenement niet in een medaille te winnen, want het trio van Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker eindigde drie seconden achter de VS in de race om brons.

Er was beter nieuws van het snowboardevenement, waar Niek van der Velden en Melissa Peperkamp allebei de verwachtingen overtroffen en als zesde eindigden in hun respectievelijke Big Air-competities.

Van der Velden, 21, die deelnam aan zijn tweede Olympische Spelen, stond op de derde plaats na de eerste twee sprongen nadat verschillende van zijn concurrenten waren gevallen.

Met de slechtste van de drie prestaties afgetrokken van de score, probeerde Van der Velden een meer ambitieuze manoeuvre om een ​​medaille veilig te stellen, maar verloor zijn houvast bij de landing.

Hij zei: ‘Mijn plan voor de laatste ronde was om een ​​versnelling hoger te schakelen, maar ik had zoveel aan mijn hoofd dat het niet lukte. Maar ik ben zo blij en zo trots op wat ik daar heb laten zien.’

De Chinese tiener Su Yiming bracht de thuisfans in vervoering door de eerste gouden snowboardmedaille van zijn land te winnen.

Peperkamp, ​​17, werd vijfde na de eerste twee ronden en zakte slechts één plaats omdat ze koos voor minder uitdagende sprongen dan de topkandidaten. ‘Het had niet beter kunnen gaan’, zei ze.

De gouden medaille ging naar Anna Gasser uit Oostenrijk, die haar titel van vier jaar geleden behield.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?