Aantal gevallen van seksuele intimidatie in sport verdubbeld: NRC


Het aantal onderzoeken naar gevallen van seksuele intimidatie in de sport is het afgelopen jaar verdubbeld, zo blijkt uit een onderzoek van het NRC.

De krant baseerde haar berichtgeving op informatie die was opgevraagd bij de sporttuchtcommissie ISR en het veilige sportcentrum CVSN.

In de eerste zes maanden van dit jaar nam de ISR 54 nieuwe zaken aan, tegenover 59 in heel 2021. Daarvan gingen er 49 over seksuele intimidatie, variërend van seksueel geladen opmerkingen tot betasten en verkrachting. Er lopen ongeveer 70 zaken.

‘We stevenen af ​​op het dubbele aantal gevallen in 2022, misschien zelfs meer’, zegt IRS-directeur Henk van Aller tegen NRC.

De CVSN-gegevens laten ook zien dat het aantal gevallen is gestegen. In de eerste helft van 2022 heeft het centrum 750 zaken onderzocht, tegenover 900 in heel 2021. ‘Het aantal meldingen is nog hoger, maar daar horen ook verzoeken om informatie en advies bij’, aldus een woordvoerder.

Lees ook:  PSV laat het laat tegen PEC om contact te houden met Ajax voor de confrontatie

Sinds 2019 hebben clubfunctionarissen de wettelijke plicht om gevallen van seksuele intimidatie aan de IRS te melden in plaats van deze intern af te handelen. Dit heeft misschien bijgedragen aan de stijging van het aantal zaken, maar het is niet het hele verhaal, aldus Van Aller.

Meer discussie

‘De afgelopen jaren is het onderwerp seksueel onacceptabel gedrag een veelbesproken onderwerp geworden. Mensen die het hebben meegemaakt voelen zich nu gesteund. ‘Dat is mij ook overkomen’, zeggen ze, en ‘ik wil dit naar buiten brengen’.’

Meer media-aandacht stimuleert ook meer mensen om aangifte te doen van seksuele intimidatie, aldus de CVSN-woordvoerder, daarbij verwijzend naar de veelbesproken zaken van voormalig Ajax-directeur voetbal Marc Overmars en een aantal turncoaches.

Eerder deze week zei voormalig bondscoach Vera Pauw dat ze bij de politie aangifte had gedaan tegen drie mannen die ze 35 jaar geleden tijdens haar speelcarrière beschuldigt van verkrachting en seksueel intimidatie. Ze beschuldigde de voetbalbond KNVB van het herhaaldelijk negeren van haar klachten.

Lees ook:  Van Barneveld ontkent matchfixing na stoppen online darttoernooi

Turners vormen de meerderheid van de 40 mensen die sinds augustus vorig jaar slachtofferhulp Slachtofferhulp om emotionele en juridische hulp vroegen. ‘Maar we hielpen ook mensen uit de wereld van kickboksen, wielrennen, volleybal, voetbal, handbal en atletiek’, zegt een woordvoerder.

De IRS is bekritiseerd door sportmensen die de commissie ervan beschuldigen te traag te zijn om daders te straffen.

Verwijzend naar een vermeend gebrek aan medewerking van Ajax-functionarissen in het geval van Marc Overmars, klaagde de commissie zelf dat het de ‘juridische slagkracht’ mist om clubs informatie te laten delen.

Plaats een reactie