Zwarte Piet-demonstranten hangen antiracismebanner op VOC-schip Amsterdam


Extinction Rebellion-demonstranten bezetten donderdagochtend de replica van het VOC-schip Amsterdam nabij het Maritiem Museum in de Nederlandse hoofdstad. Ze hingen een spandoek met de tekst “Zwarte Piet is racisme, los van het kolonialisme” op het schip.

Volgens Extinction Rebellion, dat zich meestal richt op het klimaat, maakt dit protest deel uit van een reeks anti-Zwarte Piet-campagnes van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De klimaatdemonstranten tonen “solidariteit in de strijd tegen racisme”.

“Racisme en kolonialisme zijn ook hoofdoorzaken van de klimaat- en ecologische crisis”, aldus de woordvoerder. “Klimaatrechtvaardigheid is alleen mogelijk als we racisme, kolonialisme en andere onderdrukkende systemen in onze samenleving durven te benoemen en aan te pakken.”

“Het schip van het Maritiem Museum is de belichaming van ons koloniale verleden, daarom hebben we voor deze plek gekozen”, zegt een van de demonstranten die het schip bezetten tegen Het Parool. “Toen de directeur ons vroeg het schip te verlaten, hebben we dat gedaan. We zijn hier niet om het schip te kapen, maar om een ​​punt te maken.”

Lees ook:  Vrouw riskeert forse boete voor bedreiging bij LGBT-demonstratie

Dit jaar is het tien jaar geleden dat KOZP werd opgericht. De actiegroep lanceerde een anti-Zwarte Piet-uitdaging en riep mensen op om kleine of grote verzetsdaden te plegen tegen de racistische karikatuur die Zwarte Piet is.

Plaats een reactie