Zorg voor elkaar en kijk naar de toekomst: Motto van regeerakkoord Rutte IV

Image source - Pexels.com


“Zorg voor elkaar en kijk vooruit naar de toekomst” is het motto van het nieuwe regeerakkoord Rutte IV, zeggen ingewijden tegen RTL Nieuws. Het document is zo’n 50 pagina’s lang, korter dan het 70 pagina’s lange Rutte III-akkoord.

Het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV, dat uit dezelfde partijen bestaat als het kabinet-Rutte III – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, wordt woensdagmiddag officieel gepresenteerd, maar er zijn al meerdere plannen uitgelekt naar de pers.

De vier partijen kwamen overeen om ongeveer 3 miljard euro te investeren in belastingvermindering, vooral gericht op de middenklasse. Het minimumloon gaat flink omhoog. En aangezien dat gekoppeld is aan uitkeringen en AOW, zullen deze ook stijgen.

Het kabinet Rutte IV gaat fors investeren in de aanpak van de klimaatcrisis, de stikstofcrisis en de woningnood. Ze willen de kinderopvang voor de meeste mensen gratis maken en het studievoorschot afschaffen.

Het nieuwe kabinet gaat werken aan de invoering van kilometerheffing, ook wel kilometerheffing genoemd, en de bouw van nieuwe kerncentrales. Er gaat meer geld naar politie, justitie en defensie, met specifieke aandacht voor het bestrijden van ondermijnende criminaliteit.

Bij de ministeries van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, Landbouw en Sociale Zaken zullen extra ministers worden benoemd. Deze kabinetsleden gaan zich richten op grote vraagstukken als huisvesting, klimaat en stikstof.

Het regeerakkoord is ook meer pro-Europees dan het Rutte III-akkoord, vertellen bronnen aan RTL. Volgens hen staat in het akkoord dat Nederland een constructieve en leidende rol wil spelen in Europa.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?