Zo’n 13.000 plaatsen nodig voor asielzoekers in NL

Image source - Pexels.com


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht in 2022 minimaal 6.000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers nodig te hebben. Het COA verwacht volgend jaar 42.000 opvangplaatsen nodig te hebben. Eind december van dit jaar zullen er ongeveer 36.000 opvangplaatsen zijn, die allemaal bezet zijn.

“Daarnaast is 80 procent van de locaties die sinds september 2021 zijn gerealiseerd tijdelijk, in hallen, binnenvaartschepen en dergelijke. Veel overeenkomsten lopen al af in het eerste en tweede kwartaal van 2022”, aldus het COA in een persbericht. . Het gaat om zo’n 7.000 tijdelijke plaatsen, die het COA het liefst zou vervangen door vaste opvangplaatsen. Als de tijdelijke opvangplaatsen komen te vervallen, betekent dit een tekort aan bedden voor 13.000 asielzoekers.

“De komende maanden moeten we op tijd voldoende extra plaatsen realiseren en werken aan toekomstbestendige oplossingen”, zegt voorzitter van het COA-bestuur Milo Schoemaker. “Dit is in het belang van onze inwoners, de gemeenten en de COA-medewerkers.”

De afgelopen maanden was het vaak te druk in de nachtopvang op het aanmeldcentrum in Ter Apel. De nachtopvang biedt plaats aan 275 mensen, maar soms sliepen er nog honderden mensen. In sommige gevallen betekende dat slapen op stoelen.

Een groot probleem is de overplaatsing van vluchtelingen naar een tehuis vanwege de grote woningnood in Nederland. Op dit moment verblijven er 11.000 vluchtelingen in de asielcentra van het COA. Zo’n 7.000 wachten al meer dan drie maanden op een woning. Ze hebben een verblijfsvergunning om in Nederland te blijven en het is de bedoeling dat ze binnen 14 weken huisvesting hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?