Zet vanavond je klok terug: zomertijd eindigt vroeg op zondag

Image source - Pexels.com


Zet je klokken aanstaande zondag om 03:00 uur opnieuw in, want 31 oktober is het einde van de zomertijd in Nederland en de hele Europese Unie. De gewoonte om de klok een uur terug te zetten is de oorzaak van verwarring en ergernis voor veel mensen, wat leidde tot een Europees plan in 2018 om te stoppen met de gewoonte om de urenwijzer twee keer per jaar te verschuiven. Het plan, dat de lidstaten in staat zou hebben gesteld te kiezen tussen permanent in de zomer- of wintertijd blijven, verloor stoom tijdens de Brexit en de pandemie van het coronavirus.

Hoewel een meerderheid van de Nederlanders in de winter wil blijven, vrezen veel experts dat bewoners in de winter te weinig daglicht krijgen. Op de kortste dag van dit jaar, 21 december, heeft Nederland slechts 7 uur, 40 minuten en 40 seconden daglicht, met zonsopgang om 8:48 uur en zonsondergang om 16:28 uur

Een gebrek aan zonlicht kan verstoringen in iemands stemming en slaappatroon veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. “Het gaat niet zozeer om langer slapen, maar om de kwaliteit van de slaap”, vertelde de Groningse chronobioloog Marijke Gordijn twee jaar geleden aan RTL Nieuws toen het onderwerp in Nederland en de EU in behandeling was.

Ze zei: “Als je slecht slaapt, verandert je hormoonbalans, wat het risico op obesitas verhoogt. En er is een directe verbinding tussen je ogen en de hersenen die je humeur bepalen. Onvoldoende licht beïnvloedt je humeur negatief en kan zelfs leiden tot depressie.”

De volgende klokwissel is op zondag 27 maart, dan gaat de klok om 01.00 uur een uur vooruit

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?