Zelenskyy tegen Tweede Kamerleden: ‘Dit kan geen 36 dagen meer duren’

Image source - Pexels.com


De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak donderdag de Tweede Kamer toe, het eerste buitenlandse staatshoofd ooit dat de Tweede Kamer toesprak. Hij bedankte Nederland voor de reeds gegeven steun, riep Europa op om alle handel met Rusland – inclusief Russische olie en gas – stop te zetten en vroeg premier Mark Rutte om hulp bij het versnellen van de kandidatuur van Oekraïne voor het lidmaatschap van de Europese Unie. De oorlog kan niet nog eens 36 dagen duren, zei hij.

Zelenskyy vergeleek wat er in zijn land gebeurt met de Tweede Wereldoorlog. “De Tweede Wereldoorlog mag nooit meer gebeuren, maar alles herhaalt zich”, zei hij via een videolink. “De Tweede Wereldoorlog begon met een aanval op een paar landen, daarna bommen op Rotterdam en Londen. De schaduw van Rotterdam hangt over veel Europese landen. Oekraïne is nog maar het begin. Rusland bereidt zich al jaren voor. Hoe eng het ook klinkt, mensen zijn er al aan gewend. Ze zijn gewend aan de bombardementen. Het roept geen emoties meer op. Oorlog in Oekraïne is helaas routine geworden. Maar niet voor degenen wier leven in gevaar is.”

Rusland voert al 36 dagen oorlog in Oekraïne. “Het mag niet nog eens 36 dagen duren”, zei Zelenskyy. “Dit gaat niet om militair succes. Het is terrorisme. Ze moorden als een spel. We zullen onszelf blijven verdedigen.” Hij zei dat het einde van tirannie en een verenigd Europa wordt aangevallen en opnieuw moet worden verdedigd. “We moeten nu iets doen om dit te stoppen. In 2014 viel Rusland ons land binnen. Dat voelde je toen MH17 werd neergeschoten. Het lijdt geen twijfel: dit is geen rechtvaardige oorlog. Degenen die het bevel hebben gegeven, moeten worden berecht. Den Haag, de stad van de tribunalen, dat weten ze. Maar er zijn sterkere sancties nodig zodat Rusland de oorlog niet kan voortzetten.”

Hij bedankte Nederland voor alle steun die Oekraïne al heeft gegeven, maar er is meer nodig. Europa moet alle handel met Rusland stopzetten, zei Zelenskyy. Sluit de Europese havens voor Russische schepen, zei hij. “Wees voorbereid om te stoppen met het gebruik van energie uit Rusland. Zodat je geen miljarden betaalt aan de oorlog.” Ook vroeg hij Nederland om meer wapens aan Oekraïne te leveren. “Jullie zijn leiders die ons steunen, maar we hebben meer wapens nodig om de bezetter te verjagen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat dit onze saamhorigheid in het Europese huis kan versterken. Met onze kracht. Met onze mensen. Met ons vermogen om de vrijheid te beschermen. Dat weet je ook, Mark Rutte. Ons EU-lidmaatschap hangt van jou af”, zei Zelenskyy. Rutte heeft zich in het verleden uitgesproken tegen het versnellen van de kandidatuur van Oekraïne voor het EU-lidmaatschap.

Zelenskyy vroeg de Kamer ook om hulp bij de wederopbouw van Oekraïne zodra de Russische invasie ten einde is. Hij hoopt op Europese steun. Volgens hem probeert Rusland de Oekraïense landbouw te vernietigen. “Ik droom van de dag dat de vluchtelingen, na het einde van de Russische agressie, je kunnen bedanken voor je hulp en kunnen terugkeren naar een herbouwd Oekraïne.” Hij riep Oekraïense vluchtelingen in Nederland op om te helpen. “Doe mee met het project om Oekraïne weer op te bouwen.”

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp riep Zelenskyy ter eer op om met hen te spreken. De parlementariërs gaven hem een ​​staande ovatie toen hij klaar was. Op uitnodiging van Bergkamp waren ook minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Kajsa Ollongren en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bij de toespraak. De enige fractie die niet vertegenwoordigd was, was het extreemrechtse en pro-Russische Forum voor Democratie. De partij beweerde geen steun te verlenen aan een buitenlands staatshoofd dat het Nederlandse parlement toesprak.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?