WO II-gevangenis uitgeroepen tot nationaal monument

Image source - Pexels.com


De Waalsdorpervlakte en het zogenaamde Oranjehotel, zoals de gevangenis van Scheveningen tijdens de Duitse bezetting heette, zijn zaterdag uitgeroepen tot rijksmonument. De aankondiging werd gedaan door minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven tijdens de 76e jaarlijkse herdenking van het Oranjehotel.

“Er zijn maar weinig plekken in ons land die zulke sterke herinneringen aan tirannie en verzet oproepen als hier tussen deze stenen en in de duinen daarachter”, zei Van Engelshoven.

In het Oranjehotel zaten tussen 1940 en 1945 zo’n 25 duizend mensen gevangen. De naam kreeg de gevangenis vanwege de vele verzetsstrijders die daar werden gegijzeld.

Op de Waalsdorpervlakte bij het Oranjehotel zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 250 politieke gevangenen geëxecuteerd.

“Het is belangrijk dat we ook de jongere generatie het verhaal vertellen van wat er in het Oranjehotel en op de Waalsdorpervlakte is gebeurd”, zegt Van Engelshoven.

Rijksmonumenten komen in aanmerking voor diverse subsidies die bijdragen aan het behoud van de monumenten. Met betrekking totvernieuwing of wijziging van de gebouwen vereist een vergunning van burgemeester en wethouders.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?