Weinig mensen kochten legaal medicinale cannabis

Image source - Pexels.com


Een vrij beperkt aantal patiënten komt legaal aan medicinale cannabis via een bezoek aan een apotheek op doktersrecept. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei deze week niet verrast te zijn door de bevinding. Zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis niet en artsen schrijven het niet graag voor.

Kuipers sluit echter niet uit dat er andere redenen zijn waarom patiënten niet volledig legaal aan het middel komen. De medicinale cannabis die via apothekers verkrijgbaar is, bevat mogelijk niet voldoende actieve ingrediënten die de patiënt nodig heeft. Ook is het mogelijk dat patiënten cannabis willen gebruiken voor gezondheidsklachten waarvoor ze geen recept kunnen krijgen. Patiënten kunnen ook de route overslaan waarbij een arts en apotheker betrokken zijn als ze ervoor kiezen om de cannabis zelf te kweken, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Om meer inzicht te krijgen in de doelgroep voor medicinale cannabis is meer onderzoek nodig, aldus Kuipers.

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), een overheidsorganisatie, is al jaren verantwoordelijk voor de teelt van voldoende medicinale cannabis voor wetenschappelijk onderzoek en voor de productie van medicijnen. In Nederland heeft het een monopolie op de legale aankoop, verkoop, import en export van medicinale cannabis. Ook is de BMC verplicht om alle in Nederland geproduceerde medicinale cannabis in te kopen.

Kuipers wil de rol van de BMC veranderen. Die rol moet worden verminderd als het gaat om de handel in medicinale cannabis, zei hij. De Nederlandse wet die dit regelt, de Opiumwet, moet worden herzien om de monopoliepositie van de BMC en de afnameverplichting te veranderen, stelt hij. Dit zal gevolgen hebben voor vele gebieden, waaronder wetenschappelijk en klinisch onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Samenwerking en handel tussen farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland wordt steeds eenvoudiger. Daarnaast kunnen deze partijen verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van medicinale cannabis.

“Het doel van deze stap is een impuls te geven aan het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van medicinale cannabis, door bedrijven in staat te stellen te handelen in medicinale cannabis en producten die nodig zijn om onderzoek te doen naar de effecten ervan”, aldus de woordvoerder. Farmaceutische bedrijven hebben op dit moment nog weinig initiatieven genomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?