Weigering van rechts om met links samen te werken “heel moeilijk” uit te leggen, zegt D66-leider

Image source - Pexels.com


D66-leider Sigrid Kaag noemde het “heel hard” om uit te leggen dat de VVD en CDA de deur hebben gesloten voor samenwerking met het linkse blok GroenLinks en PvdA. “Dat betreur ik ten zeerste”, zei Kaag dinsdag. VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra zeiden dat ze zouden onderhandelen met GroenLinks of PvdA, maar niet met beide.

Na de overwinning van D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart pleitte Kaag herhaaldelijk voor een zo progressief mogelijk kabinet. Ze is dan ook teleurgesteld dat de twee rechtse partijen hebben besloten niet samen te werken met GroenLinks en PvdA, ondanks hun “historische stap” om als één blok in plaats van twee partijen aan de onderhandelingen deel te nemen.

“Het is voor ons heel moeilijk om de uitsluiting van GroenLinks en de PvdA simpelweg als een logische stap te zien”, aldus Kaag. Ze vindt dat het nu aan de VVD, de grootste partij, is om een ​​uitweg uit deze impasse te vinden. Ze herhaalde dat D66 een ander kabinet met de ChristenUnie niet als een voor de hand liggende keuze ziet.

Rutte en Hoekstra zeiden dat ze een vijfpartijencoalitie niet als een goed idee zien wanneer een vierpartijencoalitie voldoende is voor een parlementaire meerderheid. “We hebben een aantal argumenten waarom we dat niet verstandig vinden”, aldus Rutte. Volgens hem kan de coalitie instabiel zijn als niet alle partijen nodig zijn voor de meerderheid.

De waarnemend minister-president zei dat hij inhoudelijk zowel met de PvdA als met GroenLinks kan werken. “We weten wat er speelt in die partijen en zullen ook de komende jaren de handen ineen slaan en inhoudelijk de samenwerking proberen te zoeken. Alleen niet in een vijfpartijenkabinet.”

Hoekstra zei bereid te zijn “veel varianten” te overwegen, waaronder een kabinet met de PvdA of GroenLinks. Maar hij vindt het “niet logisch” om met meer partijen te regeren dan strikt noodzakelijk.

Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers lijkt een minderheidscoalitie van VVD, D66 en CDA de enige weg vooruit. Die drie partijen hebben al 72 zetels in het parlement, en vier andere parlementsleden overtuigen om hun plannen te steunen, zou niet al te moeilijk moeten zijn, zei hij. Hij zei dat het concept regeerakkoord van de VVD en D66 niet genoeg doet om “de fundamentele ongelijkheid” op meerdere terreinen aan te pakken, en zijn partij staat dan ook niet te springen om aan dat akkoord deel te nemen.

Segers denkt dat een minderheidsregering niet het slechtste idee is. “Dat zou goed zijn voor een open relatie tussen kabinet en parlement. Het zou ook kunnen bijdragen aan een andere bestuurlijke cultuur. Ik hoop dat de onderhandelingen over de inhoud heel snel van start kunnen gaan”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat zijn partij geen “gedoogde partner, geen vaste maatje” zal zijn voor de minderheidsregering, maar dat de ChristenUnie een constructieve houding zal aannemen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?