We moeten samenwerken aan tolerantie en gelijkheid, zegt Nederlandse premier in regeringsverklaring

Image source - Pexels.com


Het kabinet Rutte IV wil blijven werken aan een sociaal verbonden land waarin mensen omzien naar elkaar. We moeten samenwerken aan tolerantie en gelijkheid, en optreden tegen pogingen om sociale spanningen aan te wakkeren en “harde wetenschappelijke kennis af te doen als slechts een mening”, zei premier Mark Rutte in zijn regeringsverklaring, waarmee hij zijn nieuwe kabinet presenteerde aan de Tweede Kamer, de NOS. rapporten.

Rutte zei dat het niet normaal is om democratisch genomen besluiten te ondermijnen. Hij riep politici op om respectvol met elkaar om te gaan. “We moeten beschermen en verdedigen wat essentieel is. Dat is een taak die ons allemaal aangaat, binnen de politiek en daarbuiten.”

Het nieuwe kabinet wil samenwerken met alle positieve krachten binnen en buiten politiek Den Haag, aldus Rutte. Hij wil werken aan een nieuwe politieke cultuur, maar hij kan het niet alleen, zei hij, terwijl hij dat een uitgestoken hand noemde naar de andere partijen in het parlement. De eerste stap naar een andere politieke cultuur ligt volgens hem in het regeerakkoord. “Dat wordt niet geregeld met gedetailleerde afspraken die in bloed worden ondertekend. Het laat ruimte voor politiek en maatschappelijk debat en dus invloed daarop”, aldus Rutte.

Rutte benadrukte dat Nederland voor fundamentele veranderingen staat. Hij vatte snel enkele hoofdlijnen uit het regeerakkoord samen en erkent dat dit slechts woorden op papier zijn. “We moeten het natuurlijk in de praktijk laten zien. Dat is de houding waarmee dit kabinet zich presenteert.”

De minister-president zei ook dat zijn vierde kabinet er wil zijn voor alle inwoners van Nederland. “Zeker voor die grote groep mensen die we niet altijd horen”, zei hij. “De veerkracht van de grote zwijgende meerderheid verdient steun.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?