We moeten een einde maken aan de agressie van Poetin: Nederlandse premier

Image source - Pexels.com


Dit is een tijd van gezamenlijke actie, zei premier Mark Rutte aan het begin van een parlementair debat over de Russische inval in Oekraïne. “We moeten een einde maken aan de Russische agressie, de agressie van Poetin. Samen en met eenheid, want dat is de enige manier.” Ook de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Maksym Kononenko, is bij het debat, melden NOS en RTL Nieuws.

Namens het kabinet heetten Rutte, minister van Defensie Kajsa Ollongren en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra Kononenko welkom. Ook parlementariërs van de meeste partijen in de Tweede Kamer verwelkomden hem, de PVV en FvD niet.

“Dit is geen tijd voor aarzelen en terughoudendheid, maar voor vastberaden en verenigd optreden, nationaal en internationaal”, zei Rutte. Hij zei dat de economische sancties en defensieve hulp aan Oekraïne een flinke klap voor Rusland zullen zijn, maar ook economische gevolgen zullen hebben voor Nederland, zoals stijgende energieprijzen. “Als dat de prijs is van veiligheid en vrijheid, moeten we bereid zijn die prijs te betalen.”

“We moeten ook voorbereid zijn op Oekraïense asielzoekers die hier komen”, voegde hij eraan toe. Miljoenen Oekraïners zijn hun huizen ontvlucht met niets anders dan de kleren aan hun rug. Ze zullen ergens een veilig heenkomen moeten zoeken en Nederland gaat samen met de Europese Unie op zoek naar onderdak voor hen. “Onze harten zijn bij de onschuldige vrouwen, mannen en kinderen die dag en nacht moeten schuilen voor vijandelijk vuur, en bij de Oekraïense soldaten”, zegt Rutte tegen de Tweede Kamer.

De premier sprak ook over de gewone burgers van Rusland, die allemaal worden getroffen door de sancties. “Een groot deel van de Russische bevolking wil deze oorlog ook niet. Laten we dat niet vergeten”, zei hij.

De parlementariërs trommelden aan het einde van de toespraak op hun tafels om hun instemming te betuigen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?