Warmtepompen verplicht bij vervanging CV vanaf 2026

Image source - Pexels.com


Huiseigenaren zijn vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet, te installeren. Het kabinet heeft aangekondigd dat het vanaf 2026 groene eisen gaat stellen aan de warmte-installatie.

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting zegt dat huizen sneller “groener” moeten worden. “Ook is het voor ieders portemonnee beter als we minder aardgas verbruiken. Daarom wil het kabinet dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is.” De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Dit toestel verbruikt zo’n 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.

Tot 2030 is er een subsidie ​​voor huiseigenaren om hen te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Ook is er een uitzondering op de verplichting voor woningen die niet geschikt zijn en woningen die straks worden aangesloten op een alternatief voor aardgas.

Milieuorganisatie Natuur & Milieu noemde de belofte van De Jonge goed nieuws. Volgens de organisatie zullen zowel het klimaat als huishoudens profiteren van hybride warmtepompen. “Ook zal het leiden tot een lagere energierekening. Een extra voordeel in een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid.”

Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, noemt de verhuizing ‘een uitstekende ontwikkeling’. “De hybride warmtepomp is een prima tussenstap naar verduurzaming”, aldus een woordvoerster. Volgens Aedes zijn woningcorporaties al bezig met verduurzaming, maar kosten alternatieven zoals het aanleggen van een warmtenet veel tijd. “Dan is dit een mooie oplossing om minder gas te gaan gebruiken. En ondertussen kan er voor nieuwe oplossingen geinnoveerd worden.”

De woordvoerster kon niet zeggen hoeveel woningen van woningcorporaties nog een cv-ketel hebben. De corporaties hebben afgesproken om voorrang te geven aan woningen met het laagste energielabel. Volgens het CBS hadden de woningcorporaties vorig jaar samen bijna 2,3 miljoen woningen in bezit.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?