VVD wil regeringsstandpunt veranderen dat monarch in homohuwelijk troon moet opgeven

Image source - Pexels.com


De VVD wil een regeringsstandpunt uit 2000 wijzigen dat een vorst die wil trouwen met een partner van hetzelfde geslacht de troon moet opgeven. De regeringspartij werd aan dit standpunt herinnerd door een nieuw boek over kroonprinses Amalia, en stelde Kamervragen hierover aan minister-president Mark Rutte, meldt RTL Nieuws.

Politiek jurist Peter Rehwinkel schreef over dit regeringsstandpunt in zijn nieuwe boek ‘Amalia, de plicht roept’. In het jaar 2000 maakte toenmalig staatssecretaris Job Cohen van Justitie namens het kabinet het voorbehoud dat een troonopvolger de troon moet opgeven als hij met een partner van hetzelfde geslacht wil trouwen. Hij redeneerde dat koningschap erfelijk is, en dat zou onmogelijk zijn in het homohuwelijk “omdat het bij voorbaat vaststaat dat uit zo’n huwelijk geen kinderen kunnen worden geboren”.

Dit kabinetsstandpunt is sindsdien niet meer besproken, totdat de VVD-kamerleden dinsdag een brief aan Rutte schreven. “Denk je dat dit past bij de normen en waarden van Nederland in 2021?” ze willen het weten. Ook willen ze weten in hoeverre de kinderen die voortkomen uit een huwelijk tussen een troonopvolger en een partner van hetzelfde geslacht in aanmerking komen voor het koningschap, aldus de omroep.

De parlementariërs vroegen de minister-president om binnen twee weken te reageren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?