VVD-fractieleider ‘ongemakkelijk’ met rol ex-Hofstad Netwerk-lid in partij

Image source - Pexels.com


VVD-fractieleider in de Tweede Kamer Sophie Hermans zei zich “ongemakkelijk” te voelen bij de rol die Soumaya Sahla, veroordeeld voor illegaal wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie, binnen de partij speelt.

Sahla behoorde tot de Hofstadgroep, het terroristische netwerk waarbij de moordenaar van filmmaker en columnist Theo van Gogh betrokken was. Ze werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor haar rol in de organisatie. Ze zet zich nu in voor de bestrijding van radicalisering en is actief binnen de VVD. Op de website van de VVD wordt haar rol omschreven als ‘het adviseren van politici en regeringsfunctionarissen op het gebied van terrorismebestrijding en deradicalisering’.

Hermans zei dat Sahla niet voor de VVD-fractie werkt en geen toegang heeft tot de Tweede Kammer. “Laten we de tijd nemen om hier helder over na te denken”, zei Hermans.

Sahla’s rol binnen de grootste regeringspartij leidde woensdag tot verhitte discussies in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert, die al enkele jaren onder bescherming staat vanwege de bedreigingen van radicale islamisten, zei te vrezen voor zijn veiligheid. “De terrorist, de Hoge Raad, veroordeeld tot drie jaar cel voor deelname aan de Hofstadgroep die Theo van Gogh de keel doorsneed, is nu in uw dienst”, aldus Wilders.

Premier Mark Rutte reageerde en zei dat vragen over de rol van Sahla al waren beantwoord. “We hebben het over een persoon die niet hier in de Tweede Kamer is om zichzelf te verdedigen”, zei Rutte.

Wilders viel namens D66 ook Sahla’s zus Fonda Sahla, een parlementslid, aan. “We zitten in het Nederlandse parlement. Als je een hoofddoek wilt dragen, ga dan naar het Saoedi-Arabische parlement”, zei Wilder. De opmerking kreeg veel kritiek van verschillende leden van de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?