VVD, D66 willen Rusland blokkeren van SWIFT-betaalsysteem; Rutte was voorlopig tegen

Image source - Pexels.com


Coalitiepartijen VVD en D66 vinden dat Rusland moet worden afgesneden van het internationale betalingssysteem SWIFT. Dat zeiden D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in programma Op1.

De EU besloot donderdag om meer sancties op te leggen aan Rusland. Het ging niet in op het pleidooi van de Oekraïense president Vlodomyryr Zelensky om Rusland af te sluiten van internationale betalingstransacties en president Vladimir Poetin persoonlijk te straffen. Volgens ingewijden waren EU-landen als Italië en Duitsland tegen het weigeren van Rusland de toegang tot SWIFT. Volgens premier Mark Rutte moeten eerst de negatieve gevolgen van zo’n stap worden onderzocht. Poetin ontsnapt aan persoonlijke sancties om de mogelijke hervatting van de besprekingen over een diplomatieke oplossing niet in de weg te staan.

Eerder op donderdag zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken ook dat wat Nederland betreft alle opties op tafel liggen, waaronder het blokkeren van Rusland van SWIFT. Zonder SWIFT is het veel uitdagender om internationaal transacties uit te voeren.

Paternotte is blij dat Nederland Rusland steeds weer afsnijdt van SWIFT op tafel. “Het is een zeer zware sanctie, maar zeer effectief.” Hij vraagt ​​zich af hoeveel verder president Poetin nog moet gaan voordat de EU de zwaarste sancties tegen Rusland gerechtvaardigd acht.

Ook Breklemans is voorstander van de sanctie, maar vreest dat het niet zover zal komen. Als Rusland geen toegang meer heeft tot SWIFT, kunnen andere landen niet meer betalen voor Russisch gas. “We zijn bereid die pijn op ons te nemen”, zei Brekelmans over Nederland. Maar hij zei dat andere landen niet zo ver willen gaan. De VVD-Kamerlid beschouwt het daarom als “topprioriteit” dat Europa zijn afhankelijkheid van Russisch gas vermindert. In 2019 kwam meer dan 40 procent van al het gas dat in Europa werd gebruikt uit Rusland.

Eerder deze week zei minister van Klimaat en Energie Rob Jetten dat Europa momenteel 20 tot 25 procent van zijn gas uit Rusland importeert.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?