VVD, CDA opgesteld regeerakkoord achtergelaten in trein

Image source - Pexels.com


Een in september door de VVD en CDA geschreven concept regeerakkoord is onlangs in de trein achtergelaten, meldt de Volkskrant nadat een lezer het document had gevonden en de krant had gewaarschuwd. In het akkoord planden beide partijen substantiële maatregelen om de woningnood tegen te gaan, een ambitieuzer klimaatbeleid, een miljardenfonds om boeren uit te kopen en gratis kinderopvang voor ‘de meeste mensen’.

De VVD en CDA willen flink ingrijpen op de woningmarkt en zorgen voor meer betaalbare woningen. Ze willen de verhuurdersheffing verlagen, mogelijk tot nul, zodat woningcorporaties meer geld hebben om huizen te bouwen. Ook willen ze woningcorporaties stimuleren om huurders in staat te stellen hun huurwoning te kopen.

Opvallend is dat beide partijen ook meer willen bereiken tegen klimaatverandering dan de EU van Nederland eist. Beide partijen lopen doorgaans niet voorop in het klimaatbeleid. Naast een grotere reductie van de CO2-uitstoot willen ze ook actief een “groen industriebeleid” voeren door bindende afspraken te maken met de 20 grootste vervuilers. Ook plannen ze een fonds van minimaal 14 miljard euro om de stikstofproblematiek te helpen oplossen. Dat geld gaat vooral naar het uitkopen van boeren en het herstellen van de natuur.

Ook de VVD en CDA gaan fors investeren in onderwijs en arbeidsmarkt, met als doel de ongelijkheid terug te dringen. Denk hierbij aan de basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers, verhoging van het minimumloon en het gratis maken van kinderopvang voor veel mensen. De partijen zijn ook van plan om meer kwetsbare vluchtelingen toe te laten tot Nederland.

Het document dateert van 26 september. Destijds deed informateur Johan Remkes onderzoek naar een minderheidscoalitie met VVD, CDA en D66. Kort daarna stemde D66 ermee in om opnieuw met de ChristenUnie te onderhandelen, wat leidde tot de lopende formatiegesprekken. Het CDA en de VVD lieten in de Volkskrant weten dat ze het akkoord op verzoek van Remkes hebben opgesteld. Een woordvoerder van Remkes zegt dat op eigen initiatief te doen.

Het document is relevant in de lopende formatiegesprekken, zeiden ingewijden tegen de krant. Het werd pas maandag gebruikt toen de onderhandelingen gingen over onderwijs en migratie. Een soortgelijk document dat eerder door de VVD en D66 op verzoek van de informateur is opgesteld, vormt in combinatie met dit concept een belangrijke basis voor het volgende regeerakkoord. Inhoudelijk lijken ze erg op elkaar en alleen de wensen van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers hoeven volgens de krant te worden toegevoegd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?