VVD blijft waarschijnlijk grootste partij in Breda; Lokale feesten houden in Sittard-Geleen

Image source - Pexels.com


Uit exitpolls van Ipsos tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 bleek dat de VVD steun in Breda verloor, maar daar de grootste politieke partij bleef. De uitslag werd woensdagavond na drie dagen stemmen door de NOS uitgezonden en liet ook zien dat de huidige grootste partijen hun greep op de gemeenteraden van Sittard-Geleen en Veendam verstevigden.

Breda is de thuisbasis van ongeveer 184.000 mensen, met een gemeenteraad gedomineerd door de VVD met 11 zetels. Dat totaal zou naar verwachting dalen tot 10. Ondanks de daling van de steun, zou de partij naar verwachting nog steeds meer dan één op de vijf stemmen halen.

De volgende twee grootste partijen waren volgens de exitpoll waarschijnlijk D66, die hun zes zetels behield, en GroenLinks onveranderd op vijf.

Labour leek zijn positie waarschijnlijk te verbeteren van vier naar vijf zetels, terwijl Breda Beslist waarschijnlijk van één naar drie zetels sprong.

Het CDA en de SP verloren allebei flink, met een halvering van het aantal zetels. CDA zal van hun gedeelde positie als de op een na grootste partij dalen tot drie zetels, waarmee ze de vijfde of zesde grootste worden. SP daalde van vier naar twee en 50Plus zakte ook van twee naar één.

Nieuwkomers Partij voor de Dieren zouden twee gemeenteraadszetels bemachtigen. Forum voor Democratie zou naar verwachting één zetel verdienen.

GOB blijft de grootste in Sittard-Geleen

In het Zuid-Limburgse Sittard-Geleen bleef de lokale partij GOB de grootste partij en kreeg ze zelfs meer grip op de gemeenteraad. De partij leek 29,9 procent van de stemmen binnen te halen, tegen 22,3 procent in 2018. De steun voor CDA daalde met 2 procent tot 17,7 procent, maar ze blijven de op één na grootste partij, blijkt uit exitpolls.

Het leek erop dat GOB van 9 naar 12 zetels zou gaan, CDA van 8 naar 7 zetels en GroenLinks steeg van 4 naar 5 zetels. FvD, PIT en Lokaal SGB leken waarschijnlijk hun eerste zetels daar te winnen, en ook Labour zag hun zetels verdubbelen tot twee.

PVV en D66 verloren allebei een zetel en stegen naar respectievelijk twee en één. Zowel VVD als Samen Politiek Actief leken waarschijnlijk één zetel te bemachtigen.

De stad is de thuisbasis van minder dan 92.000 mensen.

Veendam zag ook de lokale partij GemeenteBelangen haar macht versterken, waardoor het aantal zetels op één op acht kwam. Ook de arbeid nam met één toe tot vijf, terwijl SP een zetel verloor tot twee in totaal.

VUK zou twee zetels buiten moeten houden, terwijl VVD, D66, CDA en ChristenUnie waarschijnlijk allemaal één zetel zullen behouden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?