Vuurwerkverbod zal waarschijnlijk niet worden voortgezet, zeggen ondervraagde parlementsleden

Image source - Pexels.com


Deze week debatteert de Tweede Kamer over een voorstel van GroenLinks en PvdD om consumentenvuurwerk te verbieden in ruil voor professioneel georganiseerde vuurwerkshows tijdens de jaarwisseling. Maar dat het verbod in de Tweede Kamer geen steun van de meerderheid zal krijgen, is nu al duidelijk, meldt RTL Nieuws na een enquête onder parlementariërs.

De overheid heeft afgelopen nieuwjaar vuurwerk verboden vanwege het coronavirus. GroenLinks en PvdD willen dat verbod permanent maken. Volgens de groene partij en de dierenpartij weegt het plezier van consumentenvuurwerk met nieuwjaar niet op tegen de nadelen – honderden gewonden per jaar, gestresste en paniekerige dieren en de achtergelaten vervuiling en schade aan openbare eigendommen.

Tweederde van de Nederlandse gemeenten steunt het verbod, blijkt uit een enquête onder burgemeesters eerder dit jaar. Maar de Tweede Kamer lijkt te aarzelen. Coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen PVV, FvD, Groep van Haga, JA21 en BBB lieten aan RTL Nieuws weten tegen het voorstel te stemmen. Dat zijn al 77 van de 150 zitplaatsen. De SP zei ook dat het waarschijnlijk tegen zou stemmen.

Veel partijen, waaronder de VVD, zeiden te willen afwachten hoe het in 2020 ingevoerde verbod op vuurwerk en raketten uitpakt als Nederland weer oud en nieuw mag vieren zonder coronavirusbeperkingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?