VS versterken militaire aanwezigheid in Europa als reactie op Rusland

VS versterken militaire aanwezigheid in Europa als reactie op Rusland
Image source - Pexels.com


Als reactie op de Russische invasie van Oekraïne overwegen de Verenigde Staten om hun militaire aanwezigheid op lange termijn in Europa uit te breiden, zei president Joe Biden dinsdag, voordat de NAVO-leiders elkaar ontmoetten in Madrid voor een historische top (29 juni).

“De VS zullen onze strijdmachtpositie in Europa versterken en reageren op de veranderde veiligheidsomgeving”, zei de Amerikaanse president Joe Biden, eraan toevoegend dat het land “elke centimeter van het geallieerde grondgebied zal verdedigen”.

Sinds kort voor de Russische invasie eind februari hebben de Verenigde Staten hun aanwezigheid in Europa met ongeveer 20.000 manschappen vergroot, waardoor het totaal op ongeveer 80.000 komt.

Biden, sprekend naast NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, kondigde aan dat de Verenigde Staten van plan zijn een “permanent hoofdkwartier” te vestigen voor het Amerikaanse Vijfde Legerkorps in Polen.

Bovendien zal Washington 5.000 troepen sturen als onderdeel van een roterende brigade met het hoofdkantoor in Roemenië, die volgens vicepresident Joe Biden “3.000 strijders en nog eens 2.000 manschappen” zal toevoegen.

Het Amerikaanse leger zal zijn roulerende inzet in de Baltische staten uitbreiden, waaronder pantser-, luchtvaart-, luchtverdedigings- en speciale operatietroepen, om de veiligheid te versterken en de gevechtsgereedheid van Amerikaanse troepen aan te tonen, volgens een factsheet van het Witte Huis.

Daarnaast zullen twee extra squadrons voor F-35-jachtvliegtuigen naar het Verenigd Koninkrijk worden gestuurd, zal een luchtverdedigingsbatterij voor de korte afstand in Italië worden gestationeerd en zullen 625 extra troepen toezicht houden op en uitvoeren van luchtverdedigingsartillerie-operaties in Duitsland.

Biden voegde eraan toe dat Washington zou samenwerken met Spanje om het aantal Amerikaanse torpedobootjagers dat in Rota, Spanje is gestationeerd, te verhogen van vier naar zes, waardoor het vermogen van de Amerikaanse marine om te reageren op potentiële bedreigingen wordt vergroot.

De woensdag aangekondigde plannen verlengen de tijdelijke inzet van 20.000 extra Amerikaanse militairen naar Europa sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari.

De extra inzet van de VS “zenden een onmiskenbare boodschap dat de NAVO sterk en verenigd is”, zei hij, en beschreef de NAVO-top in Madrid als “historisch”.

Biden verklaarde: “Op een moment dat… [Russia’s President] Poetin heeft de vrede in Europa verstoord (. . .) de VS en hun bondgenoten treden op, wat aantoont dat de NAVO nu meer nodig is dan ooit”

Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde verslaggevers dat de Verenigde Staten hun nieuwe inzetplannen niet aan Rusland hebben gecommuniceerd en dat ook niet nodig achten.

De aankondiging van extra troepen komt op het moment dat de westerse alliantie zich voorbereidt om de voortoewijzing van troepen, wapens en uitrusting aan de Baltische staten goed te keuren, evenals de intensivering van de trainingsoefeningen.

Als onderdeel van haar uitgebreide responsmacht streeft de NAVO ernaar om maar liefst 300.000 troepen gereed te hebben voor inzet in geval van een conflict.

Volgens westerse leiders bereikt Rusland het tegenovergestelde van wat president Vladimir Poetin bedoelde toen hij zijn oorlog in Oekraïne lanceerde, deels om de uitbreiding van de NAVO tegen te gaan.

Rusland zal worden bestempeld als de “primaire dreiging” van de NAVO in het nieuwe Strategische Concept van de alliantie, terwijl het eerder werd geclassificeerd als de “strategische partner” van de NAVO.

“Een van de belangrijkste berichten van president Poetin … was dat hij tegen elke verdere uitbreiding van de NAVO was”, vertelde Stoltenberg dinsdagavond aan verslaggevers.

“Hij wilde minder NAVO. Nu krijgt president Poetin meer NAVO aan zijn grenzen”, voegde hij eraan toe.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?