Vrouw riskeert forse boete voor bedreiging bij LGBT-demonstratie

Image source - Pexels.com


Het Openbaar Ministerie (OM) adviseerde een Amsterdamse rechtbank om een ​​boete van 1.100 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk, op te leggen aan een 40-jarige vrouw. De verdachte wordt beschuldigd van het uiten van beledigingen en bedreigingen naar mensen tijdens een protestdemonstratie tegen anti-LHBT-geweld. De vrouw noemde demonstranten ‘hoerenzonen, vuile kankerhomo’s, kankerlesbiennes en kankerpatiënten’. Het gebruik van een ziekte in combinatie met een smet kan bijzonder aanstootgevend zijn in de Nederlandse taal. Ze zou ook naar een van de demonstranten hebben gespuugd.

De vrouw zou zich richten op een verslaggever en een cameravrouw van PowNews terwijl ze verslag deden van de demonstratie in Amsterdam-West op 26 augustus. Ze zou hen hebben bedreigd door te zeggen: “Ik vermoord je, ik vermoord je” en “als je film me, je bent dood.” Op beelden van het evenement is te zien dat de vrouw agressief en opgewonden is.

De verdachte verscheen deze week niet op de rechtszitting.

De demonstratie vond plaats naar aanleiding van een brandstichting die in augustus werd gepleegd in een studentenflat. Een regenboogvlag zou in brand zijn gestoken, waarbij uiteindelijk vier gewonden vielen. Het protest was een steunbetuiging voor de appartementsbewoners aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam, hoewel korte tijd later een andere anti-LHBT-haatmisdrijf werd gepleegd in het stadsdeel toen een transvrouw van haar fiets werd geduwd en werd aangevallen door een groep mannen .

“Het is een groot geschenk in ons land om te kunnen zijn wie je bent en je gevoelens te uiten”, betoogde de officier van justitie. “Door ergens voor op te komen, door mee te doen aan een demonstratie en dit kenbaar te maken via borden en kleding.” Het OM vindt dat de verdachte deze vrijheid “ernstig heeft geschonden”. Het discriminerende karakter van het misdrijf moet volgens de officier van justitie direct effect hebben op de strafmaat.

De rechtbank doet op 3 december uitspraak.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?